Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σε κίνδυνο η υλοποιήση των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Σε κίνδυνο η υλοποιήση των αγροτικών φωτοβολταϊκών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 23.05.2012 | 19:00
Πρώτη δημοσίευση: 23.05.2012 | 19:00

Ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, σήμερα, όμως, αρκετοί επαγγελματίες αγρότες αδυνατούν να υλοποιήσουν τα έργα, που κινδυνεύουν πλέον με ακύρωση.

Η κατάσταση περιγράφεται ως αδιέξοδη από την ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την δήλωση του κ. Μιχάλη Σμύρη, εκπροσώπου της Συνομοσπονδίας.
 
«Όπως είναι γνωστό, οι επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι  έχουν υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις αδειοδοτικές διαδικασίες εγκατάστασης φ/β σταθμών  σε ιδιόκτητη γεωργική γη, βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του ουσιαστικού αποκλεισμού της πρόσβασής τους σε δανειακά κεφάλαια αλλά και της αδυναμίας χρηματοδότησης των επενδύσεών τους αποκλειστικά από ίδιους πόρους εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκονται» λέει ο κ. Σμυρής.
 
Συνέπεια αυτής της κατάστασης εμφανίζεται από πλευράς των αγροτών αδυναμία εκπλήρωσης των προβλεπόμενων από την αδειοδοτική διαδικασία όρων (χρηματοοικονομικών, χρονικών κ.λ.π.) με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους να έχει ήδη ή να κινδυνεύει άμεσα να απωλέσει την δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ (οριστική απόρριψη του φακέλου της άδειας) και κατασκευής αγροτικών φωτοβολταϊκών.
 
Χρειάζεται παρέμβαση ΥΠΕΚΑ
 
Όπως μας λέει ο κ. Σμύρης, το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών αγροτών για  την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αλλά και τα ιδιαίτερα σημαντικά για τη χώρα μας οικονομικά οφέλη, που θα προκύψουν από την δημιουργία και ανάλωση πρόσθετων εισοδημάτων στην Περιφέρεια, κάνει αναγκαία την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ με σκοπό να δοθεί επαρκής χρονική παράταση όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών στις αδειοδοτικές διαδικασίες των φ/β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών.
      
«Η ΠΑΣΕΓΕΣ ευρισκόμενη τα τελευταία χρόνια σε συνεχή επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς επαγγελματίες αγρότες και αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του όλου θέματος για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, έχει παρέμβει κατ΄ επανάληψη με προφορικά και γραπτά διαβήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και της ΔΕΗ» καταλήγει ο κ. Σμύρης.
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο