Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

3ήμερο Καθαρής Δευτέρας με ασφαλή, συνετή και πράσινη οδήγηση

Ηλέκτρα Κουτούκη |
3ήμερο Καθαρής Δευτέρας με ασφαλή, συνετή και πράσινη οδήγηση
έξυπνος οικολογικός τρόπος οδήγησης
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 12.02.2010 | 11:41
Πρώτη δημοσίευση: 12.02.2010 | 11:41

To ecodriving σημαντικό μέτρο πολιτικής της Ε.Ε.,  σημαίνει να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά

Το τριήμερο προ των πυλών και μια εκδρομή ίσως είναι στα σχέδια σας. Πράσινες συμβουλές λοιπόν για μια ασφαλή και οικολογική οδήγηση.To ecodriving είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που προωθείτε σε πολλές χώρες, με σκοπό τη μείωση των ρύπων CO2 και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καύσιμου, των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, και φυσικά στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Ecodriving σημαίνει ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών του κινητήρα με την οποία εξοικονομείται έως 15% καυσίμου.

Ο οδηγός του ecodriving

1. Αλλάξτε ταχύτητα στις 2.000-2.500 στροφές, όπου είναι η πιο οικονομική «περιοχή» λειτουργίας του κινητήρα. Ο μεγάλος αριθμός στροφών και οι υψηλές ταχύτητες αυξάνουν υπερβολικά την κατανάλωση καυσίμου. Οδηγώντας σε υψηλές σχέσεις μετάδοσης, διατηρώντας χαμηλό αριθμό στροφών κινητήρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι 30% καύσιμο. Προτείνεται η γρήγορη αλλαγή πατώντας το γκάζι μεταξύ του 50 και του 75% της διαδρομής του γκαζιού, έτσι ώστε
• τρίτη ταχύτητα μεταξύ των 30 και 40 χλμ / ώρα
• τέταρτη στα 50 χλμ / ώρα
• πέμπτη στα 60 χλμ / ώρα

2. Οδηγείστε με σταθερή ταχύτητα
Να αποφεύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή τις αλλαγές ταχυτήτων. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση προκαλούν κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καυσίμου, με την οποία θα μπορούσατε να οδηγήσετε για αρκετά λεπτά με λογική ταχύτητα. 

3. Σταματήσετε επιβραδύνοντας ομαλά
Αν πρόκειται να σταματήσετε σε ένα σηματοδότη ή σε μια διασταύρωση, αφήστε όσο πιο νωρίς μπορείτε το γκάζι, με επιλεγμένη μια υψηλή σχέση μετάδοσης. Αφήνοντας το αυτοκίνητο να κυλήσει με κάποια σχέση χωρίς να πατάτε το γκάζι, και πατώντας απαλά το φρένο, τότε η κατανάλωση είναι μηδέν. 

4. Στις στροφές επιβραδύνετε ομαλά, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου. Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη. Αφήστε νωρίς το γκάζι πριν τη στροφή ώστε να μην χρειαστεί να φρενάρετε απότομα.

5. Στις ανηφόρες, να κινείστε με τη μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης χρησιμοποιώντας σχεδόν όλο το γκάζι. Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής κίνηση στο δρόμο με 1.000 στροφές/λεπτό και με πλήρες φορτίο στον κινητήρα.

6. Στις κατηφόρες, εκμεταλλευθείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να χρησιμοποιείτε γκάζι, έχοντας τη μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης. Έτσι χρησιμοποιείτε τη σημαντική κινητική ενέργεια που αποκτά το όχημα, ώστε αυτό να κινηθεί στην κατηφόρα.

7. Όταν οδηγείτε, προσπαθήστε να παρατηρείτε συνεχώς το δρόμο μπροστά σας σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση, ώστε να είστε σε θέση να προβλέψετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργήσετε κατάλληλα.

8. Σχεδιάστε τη διαδρομή εξαρχής
Για τις καθημερινές σας μετακινήσεις, κάντε δοκιμές και φροντίστε να επιλέξετε την πιο οικονομική διαδρομή. Παράλληλα, όταν ξεκινάτε για έναν προορισμό, σχεδιάστε εκ των προτέρων τη διαδρομή σας, αποφεύγοντας τις άσκοπες περιπλανήσεις.

9.Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (άνω του 1 λεπτού), π.χ. όταν περιμένετε σε ένα φανάρι, όταν είστε ακινητοποιημένος λόγω κυκλοφοριακού ή όταν περιμένετε κάποιον κλπ.

10. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητο και μην τον ρυθμίζετε κάτω από τους 23οC. Όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη σε χαμηλές ταχύτητες, είναι πιο συνετό να ανοίγετε τα παράθυρα. Ωστόσο, για ταχύτητες άνω των 50 χλμ/ ώρα είναι πιο οικονομικό να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό αντί να ανοίγετε τα παράθυρα.

11. Κάντε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και ιδιαιτέρως των ελαστικών. Η οδήγηση με πίεση ελαστικών μικρότερη κατά 0,3 bar σε σχέση με αυτή που συνιστά ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση κατά 3%. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

12.Αποφύγετε τη μεταφορά περιττών φορτίων και τη χρήση σχαρών οροφής. Κάθε πρόσθετο εξάρτημα και βάρος που τοποθετείτε στο όχημά σας (ξεχασμένα αντικείμενα στο πορτ-μπαγκάζ, αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της ισχύος, που απαιτείται από τον κινητήρα και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο