Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αναμένοντας τη διαχείριση αγροχημικών πλαστικών συσκευασιών στη Νιγρίτα

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Αναμένοντας τη διαχείριση αγροχημικών πλαστικών συσκευασιών στη Νιγρίτα
Το σύστημα για τις πλαστικές αγροχημικές συσκευασίες θέτει βάσεις για μια κοινή μεσογειακή πολιτική διαχείρισης
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 14.02.2010 | 10:04
Πρώτη δημοσίευση: 14.02.2010 | 10:04

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών και για τα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη

Οι πλαστικές αγροχημικές συσκευασίες αποτελούν μια από τις κυριότερες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, αφού ως σήμερα οι κοινές πρακτικές απόρριψης των συσκευασιών αυτών περιλαμβάνουν την ταφή τους ή την ανεξέλεγκτη καύση τους, με αποτέλεσμα σημαντικότατη μόλυνση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και έκλυση χημικών αερίων επιβαρυντικών για την υγεία. Έως τώρα προσπάθειες διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών στην Ελλάδα ήταν κυρίως πρωτοβουλίες ιδιωτικών επιχειρήσεων, με έλλειψη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και ανάπτυξης προτάσεων θεσμικού χαρακτήρα, αλλά και αναμφίβολα περιορισμένης πιλοτικής εφαρμογής. Ο Δήμος Νιγρίτας Σερρών, μετά την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί) και την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων, συνεχίζει την προσπάθειά του να συμβάλλει στην αειφόρο διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, επεκτείνοντας τις δράσεις ανακύκλωσης στο τομέα της διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών. 

Περίπου 20,6 τόννοι αγροχημικών καταναλώθηκαν στη Μεσόγειο το 2003.
Αν και η χρήση αγροχημικών αυξάνεται συνεχώς, η ανακύκλωση των συσκευασιών τους εξακολουθεί να είναι μια πολύπλοκη και δαπανηρή διαδικασία, και είναι λίγα τα Ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης. Το μέγεθος του προβλήματος διαχείρισης των πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε αγροτικές περιοχές όπως ο Δήμος Νιγρίτας, που συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Μπριασούλη, οι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν σε συνεργασία με 17 ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς (πρόγραμμα LABELAGRIWASTE) για το σχεδιασμό ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης στερεών γεωργικών αποβλήτων. Καρπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη πρότασης πιλοτικής εφαρμογής διαχείρισης πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών στη Νιγρίτα, αλλά και ο σχεδιασμός ενός περιβαλλοντικά φιλικού και οικονομικά βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης αυτών των συσκευασιών σε Μεσογειακό επίπεδο. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από το Δήμο Νιγρίτας προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας MED στις 1/2/2010, ενώ αν εγκριθεί η υλοποίηση αναμένεται να αρχίσει την 1/6/2010.

Συνεργάτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι:  το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Languedoc – Roussillon (FR), το Πανεπιστήμιο Basilicata (IT), ο Δήμος Cellamare (IT) και το Πανεπιστήμιο Lleida (ES).

 

 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο