Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Π. Τατούλης: Ντροπή για την Πελοπόννησο οι ΧΑΔΑ

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 05.07.2012 | 12:17
Πρώτη δημοσίευση: 05.07.2012 | 12:17

Ντροπή για την περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών, κάτι το οποίο όπως τόνισε με έμφαση «είχε καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου παράδειγμα προς αποφυγή».

Ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε τη σταθερή θέση της Περιφέρειας για παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), από 1 Ιουλίου και ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η νέα αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με επανειλημμένες συσκέψεις με όλες τις δημοτικές αρχές ζήτησε την εφαρμογή του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση δεματοποιητών για την προσωρινή διαχείριση.

«Ανεξάρτητα απ' το αν συμφωνούμε ή όχι με την εγκατάσταση των δεματοποιητών οφείλουμε να εφαρμόσουμε τον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, μερικές από τις οποίες είναι οι ίδιες και σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης εγκατάστασης των δεματοποιητών, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αυτή είναι ξεκάθαρα ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής κι απευθυνόμενος στους δήμους που δεν έχουν χωροθετήσει την εγκατάσταση δεματοποιητών, τους προέτρεψε να σπεύσουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο και τους διαβεβαίωσε ότι η περιφέρεια θα βρίσκεται δίπλα τους και ότι θα συνεργαστεί μαζί τους όπου απαιτείται.
 
Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε, επίσης, ότι «η περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι με απόλυτη ομαλότητα εξελίσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η β' φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει στην επιλογή του τελικού αναδόχου».
 
Σχετικά με την απόφαση για κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ, από 1 Ιουλίου, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι αυτό είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και «οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση θα επιφέρει δυσβάστακτα πρόστιμα και για τις δημοτικές αρχές και για τους πολίτες».
 
Εν τω μεταξύ, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου διαφωνούν με την επιβολή προστίμων και δηλώνουν πως την ευθύνη έχει η κεντρική εξουσία που στο παρελθόν παλινωδούσε.
 
Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με δηλώσεις του σημείωσε ότι «εμείς ούτε πρόστιμα θα δεχτούμε να πληρώσουμε, ούτε αποδεχόμαστε την ευθύνη της λειτουργίας των ΧΑΔΑ» και πρόσθεσε ότι, «οι ΧΑΔΑ πρέπει να κλείσουν, αλλά να τους κλείσουν αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν στα χέρια τους το θεσμικό πλαίσιο και την ευθύνη», ενώ τόνισε ότι πρώτη επιδίωξη των δημάρχων είναι συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.
 
Ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την περιφέρεια Γιάννης Σμυρνιώτης, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να επιταχύνουμε κατά το δυνατό τις διαδικασίες, για να έχουμε επιτέλους μια οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες τους δήμους της Πελοποννήσου».
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο