Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το νερό… στο επίκεντρο της Ευρωπαίων ΥΠΕΚΑ στη Κύπρο

Το νερό… στο επίκεντρο της Ευρωπαίων ΥΠΕΚΑ στη Κύπρο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 09.07.2012 | 19:40
Πρώτη δημοσίευση: 09.07.2012 | 19:40

Στην «πρώτη» της Κύπρου στην Προεδρία της Ε.Ε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος συζήτησαν μέτρα για την εξοικονόμηση νερού σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΚΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο -εν μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης- υποδηλώνει και την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Προεδρία, στο έργο της οποίας συνδράμουν και εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΚΑ.

Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχής και αποτελεσματική.

Τον Υπουργό ΠΕΚΑ συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλος, ενώ στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν 40 Υπουργοί Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ή άλλοι αρχηγοί αντιπροσωπειών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προς ένταξη ή υπό ένταξη χώρες, καθώς και άλλα κράτη που έχουν ειδική σχέση με την Ε.Ε.

Στην Κύπρο παραβρέθηκαν και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης, Janez Potočnik και Connie Hedegaard, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωπος της Γραμματείας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση του Σχεδίου για τα Νερά, αλλά και των σχετικών Συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνάντησης ο Ελληνας υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε την ανάγκη  βελτίωσης της εφαρμογής της υδατικής πολιτικής και καλύτερης ενσωμάτωσή της σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως η γεωργία, η αλιεία, το κλίμα, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες περιοχές και τα υδάτινα οικοσυστήματα λόγω του αυξημένου κινδύνου ρύπανσης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμισής τους και να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκατάστασή τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας, κυρίως στα νερά, ακόμη και με τρίτες χώρες που συνορεύουν με κράτη της Ε.Ε.
 
«Φυσικά, οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. Δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους. Η ΕΕ θέτει τους στόχους και κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει τις βέλτιστες πολιτικές, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε συζήτησαν τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας στη χρήση των υδάτων και της ανθεκτικότητάς της στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση νερού και οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους υδάτινους πόρους και να προκαλέσουν ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασίες, λειψυδρία και πλημμύρες.

Ένα ακόμη θέμα που τονίστηκε στην σύνοδο ήταν και τα αξιόπιστα στοιχεία και πληροφορίες, που πρέπει να διακινούνται και να ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών, για την εφαρμογή των οποιονδήποτε μέτρων.

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών τη συνόδου, οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως επιτακτική την ανάγκη, τα μέτρα προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή να διεισδύσουν σε όλες τις τομεακές πολιτικές, όπως της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας, των κτιρίων, του νερού, της χρήσης γης, καθώς και την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής.


    Διαδώστε αυτό το άρθρο