Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι τσούχτρες προτιμούν την Ισπανία

Οι τσούχτρες προτιμούν την Ισπανία
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 18.07.2012 | 11:39
Πρώτη δημοσίευση: 18.07.2012 | 11:39

«Διακοπές» στην Ισπανία και όχι στην Ελλάδα προτίμησαν να κάνουν φέτος οι τσούχτρες καταφθάνοντας σωρηδόν στις νότιες ακτές της Ιβηρικής Χερσονήσου. 

Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών στις ακτές της Μάλαγα και της Κόστα ντε Σολ έκανε ανυπόφορη τη ζωή εκατοντάδων κολυμβητών. 

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επειδή μπλέχτηκαν στα πλοκάμια τους.
 
Στην Ελλάδα, αντιθέτως, «τέτοιες πληθυσμικές εξάρσεις είχαν παρατηρηθεί πριν από πολλά χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» η δρ Αργυρώ Ζενέτου, διευθύντρια Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ. «Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον».
 
Οι τσούχτρες που εμφανίστηκαν σε εντυπωσιακά μεγάλους πληθυσμούς στις ακτές της Δυτικής Μεσογείου ανήκουν στο είδος Pelagia noctiluca. Είναι η γνωστή τσούχτρα με χρώμα ανοικτό μοβ, καφετί, η οποία εμφανίζεται κατά καιρούς και στις ελληνικές θάλασσες και έχει πλοκάμια που μπορεί να ξεπερνούν σε μέγεθος τα δύο μέτρα.
 
Στη χώρα μας επίσης, ένα ακόμα είδος που τσιμπάει είναι η Rhopilema nomadica, που ήρθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα και εντοπίστηκε από ειδικούς το 2006 στον Λακωνικό Κόλπο.
 
Στην Ισπανία, τώρα, ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν την πληθυσμική έξαρση των μεδουσών στον σχετικά άνυδρο χειμώνα που πέρασε και στις υψηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα θερμοκρασίες.
 
Υποστηρίζουν επίσης ότι η υπεραλίευση στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι πληθυσμοί του τόνου, του ξιφία και της θαλάσσιας χελώνας, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών κι έτσι αυτές να αναπτυχθούν ανενόχλητες.
 
«Ο ξηρός χειμώνας, η ζεστή άνοιξη, η συνδυαστική δράση συγκεκριμένων παλιρροϊκών ρευμάτων και η εξολόθρευση των θηρευτών συνέβαλαν στην πρόκληση του φαινομένου», ανέφερε ο Χουάν Χέσους Μαρτίν που είναι βιολόγος θαλάσσης στην ωκεανογραφική υπηρεσία Aula del Mar.
 
Τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ισπανικές ακτές οι Αρχές ύψωσαν κόκκινες σημαίες προειδοποιώντας τους παραθεριστές να μην μπαίνουν στη θάλασσα.
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο