Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Παρέμβαση από Κομισιόν για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Παρέμβαση από Κομισιόν για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 27.02.2010 | 20:12
Πρώτη δημοσίευση: 27.02.2010 | 20:12

Παρέμβαση προς την ελληνική Κυβέρνηση για να πάψουν τα παράνομα μπάζα και επικίνδυνα απόβλητα

 

Η Κομισιόν αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων της τελευταίας οκταετίας για τη διαχείριση τόσο των Απoβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), όσο και των υπόλοιπων κατηγοριών στερεών αποβλήτων. Σε απάντηση σε σχετική ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων, ο απερχόμενος επίτροπος κ. Δήμας επιβεβαιώνει ότι δεν έχει θεσπισθεί στην ελληνική νομοθεσία, καμία διάταξη της απόφασης 2003/33/ΕΚ για τον καθορισμό των κριτηρίων και των διαδικασιών αποδοχής των αποβλήτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής σύμφωνα με το άρθρο 16 και το παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 1999/31/ΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση δεν αναφέρεται μόνο στα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων αδρανή υλικά, αλλά και σε όλα τα στερεά απόβλητα, ακόμη και τα επικίνδυνα.

Ως γνωστόν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν αυτόματη νομική ισχύ στις χώρες μέλη και δεν χρειάζονται μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο, γι'αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει επιστολή στην Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

-Με ποιόν τρόπο η Ελλάδα εξασφαλίζει στην πράξη την πλήρη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της απόφασης 2003/33/ΕΚ;
-Ποιες είναι οι συνέπειες από την μη έκδοση του ΠΔ για την Εναλλακτική Διαχείριση των ΑΕΚΚ, στην ορθή διαχείριση των αδρανών αποβλήτων στην Ελλάδα;

H Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων απαγορεύει τη διάθεση αδρανών υλικών και εν γένει μπαζών στους ΧΥΤΑ και επιβάλλει τη διάθεσή τους σε ανεξάρτητους χώρους ταφής αδρανών. Τα Απόβλητα Εκσκαφών - Κατασκευών - Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) εκτιμώνται σε 100.000 τόνους ημερησίως, και οδηγούνται σε ένα μικρό ποσοστό, είτε σε ΧΥΤΑ, είτε σε χωματερές, ενώ μεγάλες ποσότητες απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε ρέματα, παλαιά λατομεία και εν γένει στο φυσικό περιβάλλον.

 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο