Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Συνεργασία Βρυξελλών - Πεκίνου για τη μείωση εκπομπών CO2

Συνεργασία Βρυξελλών - Πεκίνου για τη μείωση εκπομπών CO2
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 20.09.2012 | 22:30

Η Κίνα, πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για τη μείωση της έκλυσης ρυπογόνων αερίων, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δύο πλευρές συνομολόγησαν σύμφωνο, το οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς υπέγραψε ο αρμόδιος επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πιέμπαλγκς και από κινεζικής ο υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ, με κύριο στόχο την προώθηση της μετάβασης προς μία οικονομία απεξαρτημένη από τον άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στη γέννηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Το κείμενο του συμφώνου προβλέπει την ανάπτυξη μηχανισμών ανταλλαγής ποσοστώσεων εκπομπής αερίου στην Κίνα, μέσω τριών προγραμμάτων για την ελάττωση των εκπομπών CO2, στα οποία θα συμβάλλει η ΕΕ με 25 εκατ. ευρώ για μία τριετία, συμπεριλαμβάνοντας την τεχνική υποστήριξη.

Στο σύμφωνο δεν γίνεται αναφορά στον ευρωπαϊκό δασμό εκπομπής CO2 που εφαρμόζεται στις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.
«Το σημερινό σύμφωνο που υπογράφηκε με την Κίνα αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε και να επιμερισθούμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Χαιρόμεθα ιδιαίτερα για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κίνα και θα συνδράμουμε τις προσπάθειές της για μείωση των εκπομπών αερίου που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Πιέμπαλγκς.

Η σημερινή συμφωνία «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ακόμη στενότερης συνεργασίας ενόψει μίας ακόμη πιο στιβαρής διεθνούς αγοράς άνθρακα», υπερθεμάτισε από την πλευρά της η ευρωπαία επίτροπος για το Κλίμα Κόνι Χέντεγκαρντ.   Διαδώστε αυτό το άρθρο