Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανεβαίνει το νερό στους ωκεανούς

Ανεβαίνει το νερό στους ωκεανούς
ESA
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2012 | 11:29
Πρώτη δημοσίευση: 25.09.2012 | 11:29

Τρία χιλιοστά ετησίως αυξάνεται η μέση στάθμη των ωκεανών, σύμφωνα με νέες δορυφορικές παρατηρήσεις. Αυτή είναι μια μέση τάση γιατί υπάρχουν και χειρότερα, όπως στη θάλασσα των Φιλιππίνων.
 

Όπου η στάθμη ανεβαίνει πάνω από 10 χιλιοστά το χρόνο. Σε άλλες περιοχές η άνοδος είναι μικρότερη, όμως οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στις κλιματικές αλλαγές και την άνοδο της θερμοκρασίας.
 
Σε ειδικό συνέδριο, που άλλού, στη Βενετία, σύμφωνα με το BBC, παρουσιάστηκε ένας νέος πιο λεπτομερής από κάθε άλλη φορά χάρτης, που καταγράφει τους διαφορετικούς ρυθμούς ανόδου των υδάτων στα διάφορα σημεία του πλανήτη.
 
Ο χάρτης, δημιουργήθηκε μετά από τη σύνθεση πολλαπλών δορυφορικών στοιχείων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
 
Αυτό το εργαλείο θέλει να  βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προβλέψουν τη διαχρονική εξέλιξη της κίνησης των ρευμάτων, της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων διεθνώς.

 
Πως ανεβαίνει η στάθμη
 
Οι δύο βασικές αιτίες για την άνοδο της στάθμης, είναι αφενός η θερμική επέκταση των υδάτων, καθώς απορροφούν ολοένα περισσότερη θερμότητα με συνέπεια να αυξάνεται ο όγκος τους και, αφετέρου, το λιώσιμο των πάγων, που οδηγεί στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων φρέσκου παγωμένου νερού στις θάλασσες.

 
Ερωτηματικό παραμένει σε ποιό βαθμό μπορεί να επιταχυνθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στο μέλλον.
 
Η συστηματική δορυφορική παρατήρηση των ωκεανών ξεκίνησε με το δορυφόρο ERS-1 της Ευρώπης το 1991, ενώ σήμερα το βασικό «εργαλείο» θαλάσσιων μετρήσεων είναι το ευρω-αμερικανό πρόγραμμα «Ιάσων/Ποσειδών».
 
Ο δορυφόρος "Jason" περιφέρεται γύρω από τη Γη και κάθε δέκα μέρες ολοκληρώνει ένα τοπογραφικό χάρτη περίπου του 95% των ωκεανών, με τη βοήθεια ενός υψομετρικού ραντάρ, που συνεχώς στέλνει και λαμβάνει σήματα από την επιφάνεια των θαλασσών.
 
Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια επιστροφής του σήματος που εκπέμφθηκε, ο δορυφόρος υπολογίζει τη στάθμη των υδάτων ανά περιοχή.
 
Δυστυχώς φέτος τον Μάιο η ESA είχε μια σοβαρή απώλεια, καθώς απρόσμενα έχασε τον καλύτερο δορυφόρο της στον τομέα παρατήρησης του περιβάλλοντος της Γης, τον Envisat, ο οποίος, μετά από μια λαμπρή δεκαετή λειτουργία, σταμάτησε να λειτουργεί. Ο διάδοχός του θα είναι ο Sentinel-3.
Tags:

   Διαδώστε αυτό το άρθρο