Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι πράσινες επενδύσεις πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα

Οι πράσινες επενδύσεις πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2012 | 14:26
Πρώτη δημοσίευση: 25.09.2012 | 14:26

Σημαντικά θέματα περιβάλλοντος αλλά και επενδύσεων συζήτησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Ε.Βενιζέλος. Ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων αποκρατικοποιήσεις και Πρίνος στην ατζέντα των συζητήσεων.
 

Το ΥΠΕΚΑ, εννοώντας τον χώρο του Περιβάλλοντος και τις ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη είναι ένας χώρος που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο τόνισε ο Ε. Βενιζέλος
.
Πριν είχε αναφερθεί στο πακέτο μέτρων που εκκρεμεί.
 
«Δίνουμε μεγάλο αγώνα για την οριστικοποίηση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων ώστε αυτά να μη λειτουργήσουν υφεσιακά και να είναι εσωτερικά δίκαια και ισορροπημένα. Αλλά η ιστορία αυτού του πακέτου θα τελειώσει. Είναι επώδυνα τα μέτρα άλλα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι τα τελευταία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να είναι πράγματι τα τελευταία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Και από κει και πέρα ξεκινά η ανάπτυξη, που αφορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη συνάντηση με τον κ. Λιβιεράτο, τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα της επέκτασης της σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου για συνολικά 25 χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτάσματος τουλάχιστον 10 εκατ. βαρελιών που έχει ανακαλυφθεί στον κόλπο της Καβάλας.
 
Για το θέμα αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου, που θα προβλέπει και προσαρμογή της σύμβασης στο νέο νόμο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα εισπράττει δικαιώματα από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος «και του στρατηγικού ελέγχου του Δημοσίου στα δίκτυα, τα οποία είναι κοινωνικό αγαθό» ενώ για τη ΔΕΗ είπε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η οικονομική και αναπτυξιακή της αξία.
 
Ο ΤΑΡ
Και για τους αγωγούς τόνισε ότι χρειάζονται νέα βήματα, προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα. «Ο ΤΑΡ είναι η νέα προοπτική και η χώρα μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με τον ενεργειακό αγωγό.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνουν άμεσες κινήσεις στον χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης προκειμένου να μπορούν να γίνουν μεγάλες, μεσαίες και μικρές επενδύσεις που σημαίνουν θέσεις εργασίας.
 
Τα απορριμμάτα
«Στα απορρίμματα μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και να συμβεί μια κοσμογονία για την ποιότητα ζωής και την απασχόληση, την αύξηση του ΑΕΠ», τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έθεσε το θέμα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ξανά ο θεσμός σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και της επιτάχυνσης εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ´ Οίκον" για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο