Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Χάνουμε χρόνια…από τον μολυσμένο αέρα

Χάνουμε χρόνια…από τον μολυσμένο αέρα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2012 | 16:38
Πρώτη δημοσίευση: 25.09.2012 | 16:38

Η μείωση στα επίπεδα των μικροσωματιδίων θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 22 μήνες σε ορισμένες περιοχές. Η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα κοστίζει στην ΕΕ ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε υγειονομικές δαπάνες.
 
 

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την μείωση του προσδόκιμου ζωής από 8 μήνες έως 2 χρόνια, τότε πρέπει να ζήσουμε, άμεσα, σε καθαρότερο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία (EEA) υπογραμμίζειεκ νέου την ανάγκη για μείωση στις εκπομπές αερίων στις ευρωπαϊκές πόλεις.
 
Καρκίνος των πνευμόνων και καρδιαγγειακά προβλήματα είναι οι άμεσες συνέπειες στν πληθυσμό των πόλεων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της EEA παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των τοξινών που περιέχονται στα καυσαέρια των οχημάτων και τις εστίες θέρμανσης κατοικιών στην Ευρώπη, οι ρύποι παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
 
Η νομοθεσία πρέπει να γίνει αυστηρότερη καθώς οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
 
Η έκθεση επικαλείται διαφορετικές έρευνες που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες αποφάνθηκαν ότι η μείωση στα επίπεδα των μικροσωματιδίων θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 22 μήνες σε ορισμένες περιοχές.
 
Η έκθεση επικαλείται διαφορετικές έρευνες που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς, όμως να αναφέρονται οι περιοχές.
 
Από τις βρετανικές πόλεις για παράδειγμα, το Λονδίνο ξεπερνά το καθημερινό επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ για το επίπεδο σωματιδίων.
 
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνες Πότοσνικ δήλωσε ότι απαιτείται η αναθεώρηση τον επόμενο χρόνο των νόμων της ΕΕ που αφορούν στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ώστε τα όρια μόλυνσης της ΕΕ να πλησιάζουν περισσότερο στις πιο αυστηρές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 
Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία, η εκτελεστική διευθύντρια της ΕΕΑ Ζακλίν ΜακΓκλέιντ είπε ότι η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα κοστίζει στην ΕΕ ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε υγειονομικές δαπάνες και για την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων στα οικοσυστήματα.
 
Οι αριθμοί της ρύπανσης
 
Εξετάζοντας τα πιο σύγχρονα στατιστικά στοιχεία από το 2010, η έκθεση αναφέρει ότι το 21% του αστικού πληθυσμού της ΕΕ είναι εκτεθειμένος σε υψηλότερα ποσοστά σωματιδίων από το καθημερινό όριο της ΕΕ.
 
Μέχρι και 30% από τους κατοίκους των αστικών κέντρων είναι αντιμέτωποι με τα σωματίδια αυτά που ξεπερνούν το ετήσιο επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η ΕΕ. Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά ώστε να περνούν από τους πνεύμονες στο αίμα και να γίνονται έτσι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.
 
Μια άλλη ρυπαντική ουσία που βρίσκεται στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι το όζον, το οποίο επίσης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Και στο όζον, επισημαίνει η ίδια πηγή, τα επίπεδα έκθεσης εμφανίζονται υψηλά και κυρίως στις ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες εξαιτίας της ηλιοφάνειας που απαιτείται για τον σχηματισμό του όζοντος.
 
Το 2010, το 97% των κατοίκων της ΕΕ εκτίθεντο σε επίπεδα όζοντος ανώτερα των επιπέδων που συνιστά ο ΠΟΥ και 17% υψηλότερα από το πολύ χαμηλότερο επίπεδο-στόχο της ΕΕ.
 
Οι ρυπαντικές ουσίες προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την βιομηχανία και τις εστίες θέρμανσης κατοικιών.
 
Αφού υφίστανται σύνθετες χημικές αντιδράσεις στον αέρα, οι ρυπαντικές ουσίες περνούν στο νερό και στη γη, απειλώντας έτσι τη γεωργική παραγωγή.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο