Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Γερμανία: Προβλήματα από την επιδότηση των ΑΠΕ

Γερμανία: Προβλήματα από την επιδότηση των ΑΠΕ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2012 | 20:51
Πρώτη δημοσίευση: 25.09.2012 | 20:51

Θα υπερχρεώσει τους καταναλωτές, προειδοποίησε τη Γερμανία, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ αν δεν χαλιναγωγήσει τα αυξανόμενα κόστη στην επιδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Παντού χρειάζεται μέτρο» φαίνεται να υποστηρίζει ο κ. Έτινγκερ ή αλλιώς  «Χρειαζόμαστε ένα όριο ταχύτητας» για την Γερμανία, που μετά την επιλογή της να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το εισαγόμενο πετρέλαιο, έδωσε βάρος τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταικά όσο και από αιολικά έργα.

Οι επιχορηγήσεις αυτές επιτάχυναν, πέρα από κάθε πρόβλεψη, τις εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην ακριβότερη ενέργεια.

Ο Έτινγκερ δήλωσε πως η προβλέψεις των ειδικών για το κόστος των χρεώσεων για την πράσινη παράμετρο στο ρεύμα, στα πλαίσια του Νόμου για την Πράσινη Ενέργεια (EEG), αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα πέντε λεπτά/κιλοβατώρα το 2013, δηλ. 40% μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα στα επόμενα έτη η τιμή ενδέχεται να ανέβει στα 6 ή 7 λεπτά και εάν προστεθεί επίσης και ο ΦΠΑ να φθάσει και τα 9 λεπτά.

Μία αύξηση πάνω από τα 5 λεπτά μεταφράζεται σε 70 ευρώ επιπλέον στα 900 ευρώ που κατά μέσον όρο καλείται να πληρώσει μέσα στο 2012 ένα νοικοκυριό στη Γερμανία, εκ των οποίων τα 150 ευρώ διατίθενται για την πράσινη ενέργεια.

Για το τρέχον έτος το συνολικό κόστος του EEG θα φθάσει τα 16 δισεκ. ευρώ, ενώ το ερχόμενο έτος προϋπολογίζεται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 20 δισεκ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινωφελούς εταιρείας ενέργειας RWE Πέτερ Τέριουμ δήλωσε από την πλευρά του πως οι χρεώσεις για την πράσινη ενέργεια ενδέχεται να φθάσουν τα 5,3, ή 5,4 λεπτά.

«Αυτό είναι πολύ», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος η κοινή γνώμη να στραφεί ενάντια στη στρατηγική υπέρ των ανανεώσιμων πηγών.

Οι Έτινγκερ και Τέριουμ τόνισαν, σε συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν, πως  η επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες χρειάζονται κάποια ώθηση στα αρχικά τους στάδια για να καταστούν ανταγωνιστικές στην αγορά ενέργειας, θα πρέπει να οργανωθούν καλλίτερα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Γερμανία υιοθέτησε την πολιτική αυτή δίχως να διαβουλευτεί με τους γείτονές της και στις επερχόμενες εκλογές του 2013 αναμένεται το θέμα του κόστους της ενέργειας να αποτελέσει ένα από τα κυριότερα στην προεκλογική ατζέντα.

 

 


    Διαδώστε αυτό το άρθρο