Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Carbontour: Τουρισμός με λιγότερο CO2 και λειτουργικά έξοδα

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 29.09.2012 | 22:39
Πρώτη δημοσίευση: 29.09.2012 | 22:39

Το εργαλείο ελέγχει τον κλιματισμό, τις ανάγκες για ζεστό νερό, τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών, του φωτισμού, τη διαχείριση του νερού και γενικότερα τον κτιριακό εξοπλισμό. Οι έλληνες ξενοδόχοι μπορούν πλέον να περιορίσουν σημαντικά τις άχρηστες δαπάνες.
 

Εκτός από τα οφέλη για την επιχείρηση, ωφελείται και το περιβάλλον. Κι όλα αυτά με ένα καινοτόμο λογισμικό, που διαθέτει το πρόγραμμα Carbontour.

Η λειτουργία του λογισμικού δεν απαιτεί κάποιου είδους εγκατάσταση αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη σε υπολογιστή του προγράμματος Eχcell 2007.

Το λογισμικό μπορεί να αποτυπώσει την περιβαλλοντική εικόνα του καταλύματος, το ενεργειακό του προφίλ και να υποδείξει έτσι πιθανούς τομείς στους οποίους η τουριστική επιχείρηση μπορεί να βελτιωθεί.
Συντονιστής του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ, Ομάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (καθ. Μαρία Λοιζίδου), ιδιωτική εταιρεία Μελετητών, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, το ξενοδοχείο Aeolian Village στη Μυτιλήνη και το ξενοδοχείο Mayfair στην Πάφο της Κύπρου.

«Το εργαλείο Carbontour μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την ενεργειακή κατανάλωση της μονάδα μας τόσο συνολικά όσο και ανά δραστηριότητα. Κάτι που δεν το είχαμε συναντήσει ξανά σε ανάλογο λογισμικό» δήλωσε ο κ. Ανδρέας Κούκος, Διευθυντής Οικονομικών του ξενοδοχείου Aeolian Village.


 

«Χωρίς να απαιτηθεί χρόνος ή κάποιου άλλου είδους οικονομική επιβάρυνση μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε το ενεργειακό προφίλ του ξενοδοχείου μας. Μέσα από την διαδικασία αυτή βελτιώσαμε αισθητά το ενεργειακό μας αποτύπωμα το οποίο μπορούμε να το υπολογίσουμε πλέον ανά διανυκτέρευση» συμπληρώνει η κ. Αδαμαντία Μυλωνά-Υπεύθυνη κρατήσεων του Mayfair.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, κάνοντας περισσότερο βιώσιμες τις επιχειρήσεις.


 

«O έμπειρος ταξιδιώτης του 21ου αιώνα αλλά και οι ίδιοι οι διοργανωτές που διοχετεύουν το τουριστικό ρεύμα προς τους διάφορους προορισμούς απαιτούν πλέον από τα ξενοδοχειακά καταλύματα να πληρούν κριτήρια περιβαλλοντικής διαχείρισης» λέει  ο κ. Ζαχαριας Ιωαννίδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Κύπρου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2012.O προϋπολογισμός του έργου είναι 1.324.139,00 € (50% χρηματοδότηση από ΕΕ).

Περισσότερες πληροφορίες: uest.ntua.gr/carbontour/?lang=EL
    Διαδώστε αυτό το άρθρο