Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Πράσινο" φως για Βοτανικό-Λ.Αλεξάνδρας και περισσότερο πράσινο

`Πράσινο` φως για Βοτανικό-Λ.Αλεξάνδρας και περισσότερο πράσινο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 03.10.2012 | 13:21
Πρώτη δημοσίευση: 03.10.2012 | 13:21

Η διπλή ανάπλαση θα γίνει με περισσότερο πράσινο και χωρίς την κατασκευή του πολυ λειτουργικού κτιρίου στον Ελαιώνα.Στη Λ. Αλεξάνδρας, από την κατεδάφιση του γηπέδου του ΠΑΟ θα απελευθερωθούν 21 στρέμματα γης. Ολο το κατασκευαστικό πλάνο...

Στην Λ.Αλεξάνδρας, που θα χαρακτηριστεί χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, θα ανεγερθεί ένα αθλητικό μουσείο-εντευκτήριο 150 τ.μ., χώροι αναψυχής και εστίασης 250 τ.μ. και ένα υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων.
 
Η μελέτη, πριν λίγες μέρες, πήρε το πράσινο φως και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς κρίθηκε ότι η νέα «εικόνα» των περιοχών όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά είναι προς όφελος των προστατευόμενων κτιρίων -των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας και του διατηρητέου κτιρίου που ανήκε στο εργοστάσιο της «Ανώνυμης Τεχνητής Μετάξης ΕΤΜΑ»της ΕΤΜΑ στον Βοτανικό.
 
Στον Ελαιώνα, η δόμηση θα μειωθεί κατά περίπου 65.800 τ.μ. από ό,τι αρχικά προβλεπόταν (η συνολική θα φτάσει περίπου τα 99.000 τ.μ.).
 
Θα κατασκευαστούν το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου 34.500 τ.μ. και χωρητικότητας 40.000 θεατών, αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, χώροι ήπιου και ανοιχτού χώρου άθλησης του Δήμου Αθηναίων κι ένα εμπορικό κέντρο συνολικής δόμησης 52.000 τ.μ. (κάλυψης 16.000 τ.μ.), που θα διαθέτει υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ 2.300 θέσεων.
 
Και στις δύο περιοχές, οι εργασίες θα γίνονται με την παρακολούθηση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων για την πιθανότητα εντοπισμού ευρημάτων.
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον Βοτανικό, κατά τις εκσκαφές για το Εμπορικό Κέντρο, βρέθηκε ένας αρχαίος πήλινος αγωγός, αισθητικά εντυπωσιακός και σε καλή κατάσταση, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι καταχωμένος για προστασία, ο στόχος όμως είναι να αποσπαστεί και να αναδειχτεί σε ορατό σημείο.
 
Την πορεία της ανάδειξης θα έχουν και τα δύο μεταβυζαντινά εκκλησάκια που βρίσκονται στην περιοχή της ανάπλασης, ο Ναός του Αγίου Νικολάου Φτωχού και ο Ναός της Αγίας Ζώνης.
 
Αρχαία και στην Τσόχα
Στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας, στην οδό Τσόχα ο μικρός βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων (11ος αι.) έχει ενσωματωμένες επιτύμβιες επιγραφές στην τοιχοποιία του, στη δε ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί χάλκινα αγάλματα, υπόγειες στοές αρδευτικών συστημάτων του Αδριανείου Υδραγωγείου (κάτω από τον 'Αρειο Πάγο), ενώ στη γωνία που το γήπεδο πλησιάζει στο δικαστικό μέγαρο υπήρξε τύμβος, λίγο μεγαλύτερος από τον τύμβο των Μαραθονομάχων.
 
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δήμου Αθηναίων για την υλοποίηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας, εγκρίθηκε απο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 
 
   Διαδώστε αυτό το άρθρο