Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναθεωρεί τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφ.Αλεξάνδρας

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναθεωρεί τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφ.Αλεξάνδρας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 02.03.2010 | 13:53
Πρώτη δημοσίευση: 02.03.2010 | 13:53

Αναθεώρηση Προγράμματος ανακοινώθηκε τη Τρίτη 2 Μαρτίου για την ανάπλαση των περιοχών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναθεωρεί το Πρόγραμμα Ανάπλασης. Τους τελευταίους δύο μήνες, πραγματοποιήθηκαν, με πρωτοβουλία του Υπουργείου πλέον, μια σειρά από υπηρεσιακές συναντήσεις στελεχών του ΥΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, και συγκεκριμένα με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Στόχος των συναντήσεων ήταν να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα εγγυάται την υλοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης στο σύνολό του, θα διέπεται από περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια και θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στην Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατ’ εξουσιοδότηση αυτής. Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

Το Υπουργείο κατέληξε σε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, τις οποίες ανακοίνωσε στις 2.3.2010
-Να προωθήσει το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά και αλληλεξαρτώμενα προβλήματα που ανέκυψαν στο παρελθόν, προσπαθώντας παράλληλα να διασφαλίσει ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

-Το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

-Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

-Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

-Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

-Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο, οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

-Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου).

-Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.


Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:
-Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

-Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

-Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006.

 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο