Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 06.10.2012 | 17:59
Πρώτη δημοσίευση: 06.10.2012 | 17:59

Ο στόχος είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα συγκεκριμένα νοικοκυριά. Ήδη έχουν επιλεγεί οι πρώτοι δικαιούχοι για την υλοποίηση του πιλοτικού μέτρου. Σε κατοικία 130 τ.μ θα παράγονται και θα καταναλώνονται περίπου 1.600 kWh τον χρόνο.

Η ιδιοκτήτρια κατοικίας που εμπίπτει στην κατηγορία νοικοκυριού με χαμηλό ετήσιο εισόδημα βρίσκεται στην Κοινότητα Ψιμολόφου.

Πρόκειται για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα. Η κατοικία κτίστηκε το 1985 και έχει εμβαδό 130 τ.μ. Το ετήσιο κόστος του νοικοκυριού για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Με την εγκατάσταση του φ/β  συστήματος δυναμικότητας 1 kW αναμένεται να παράγονται και να καταναλώνονται στο σπίτι περίπου 1.600 kWh τον χρόνο. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ψιμολόφου αποφάσισε όπως συγχρηματοδοτήσει επεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στην κατοικία της ιδιοκτήτριας.

Οι 25 κατοικίες έχουν επιλεγεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ώστε να αποτελέσουν το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα συμψηφισμού μετρήσεων φωτοβολταϊκών σε οικίες.

Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών συμμετέχει ως εταίρος στο στρατηγικό έργο ELIH MED «Energy Efficiency in Low income Housing in the Mediterranean», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED.

Στην Κύπρο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αύξησης της ενεργειακής απόδοσης σε 25 νοικοκυριά με χαμηλό ετήσιο εισόδημα και να εγκατασταθούν 25 έξυπνοι μετρητές.

Οι κατοικίες αυτές έχουν ήδη επιλεγεί από την ΡΑΕΚ ώστε να αποτελέσουν το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα συμψηφισμού μετρήσεων (net-metering) φωτοβολταϊκών συστημάτων εγκατεστημένων σε οικίες.

Μετά από πρόσκληση εκδήλωσης οι 25 τελικοί δικαιούχοι έχουν ήδη επιλεγεί.

Το πιλοτικό αυτό έργο συγχρηματοδοτείται επίσης από τις ακόλουθες τοπικές αρχές: Δήμος Στροβόλου, Δήμος Λατσιών, Δήμος Λάρνακας, Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Γερίου, Δήμος Πάνω Λευκάρων, Δήμος Παραλιμνίου, Δήμος Αραδίππου, Δήμος Έγκωμης, Δήμος Ιδαλίου, Δήμος Πόλης Χρυσοχόος, Δήμος Λακατάμια, Κοινότητα Εργατών, Κοινότητα Ψιμολόφου και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Το φ/β σύστημα με συμψηφισμό (net metering) στην Κοινότητα Ψιμολόφου

Η εταιρία Enfoton Solar Ltd παρέχει δωρεάν 4 φωτοβολταϊκά πλαίσια 240Wp για εγκατάσταση σε κατοικία στην Κοινότητα Ψιμολόφου.

Η  Johnsun Ηeaters Ltd παρέχει δωρεάν τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση του φ/β συστήματος. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παρέχει δωρεάν την αγορά και εγκατάσταση του έξυπνου μετρητή για το net metering.

    Διαδώστε αυτό το άρθρο