Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στην τελική ευθεία η αλλαγή της Αθήνας

Στην τελική ευθεία η αλλαγή της Αθήνας
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 11.10.2012 | 12:34
Πρώτη δημοσίευση: 11.10.2012 | 12:34

Πλησιάζει η ώρα που θα μάθουμε τη μορφή που θα πάρει το κέντρο της Αθήνας, ειδικά η Πανεπιστημίου. Συνεδριάζει η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου του Rethink Athens με τις έγκυρες υποψηφιότητες να φτάνουν τις 71. Τις επόμενες τρείς ημερες θα επιλέγουν έως 8 προτάσεις που θα περάσουν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Το «RETHINK ATHENS, ΞΑΝΑ-ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου που οργανώνει και χρηματοδοτεί το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση. 

 
Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν προς αξιολόγηση 71 έγκυρες και εγκαίρως κατατεθειμένες υποψηφιότητες. Η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου θα συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο 12 και 13 Οκτωβρίου προκειμένου να επιλέξει από τρεις έως οκτώ προτάσεις οι οποίες θα περάσουν στο επόμενο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού.
 
Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, προκειμένου να κριθούν από την κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου.


 
Αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με τους τελικούς υποψηφίους να έχουν περιθώριο τριών μηνών για να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις.
 
Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση με τις τελικές προτάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν στις συνεδριάσεις της 12ης και 13ης Οκτωβρίου, θα λάβουν η καθε μια το χρηματικό έπαθλο  των 25.000 ευρώ.


 
Η κριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μια «ουτοπική» πρόταση, η οποία θα λάβει το τιμητικό βραβείο των 10.000 ευρώ, αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
 
Ως «ουτοπική» χαρακτηρίζεται η καλύτερη οραματική αλλά μη υλοποιήσιμη πρόταση για το κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε πως δεν είναι γνωστά τα στοιχεία των προσώπων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό και ούτε πρόκειται να γίνουν γνωστά στα μέλη των κριτικών επιτροπών μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή.

Η επιτροπή
Πρόεδρος της επιτροπής του πρώτου σταδίου είναι ο Αnthony Vidler, Πρύτανης και καθηγητής στο Cooper Union School of Architecture στη Νέα Υόρκη, ιστορικός και κριτικός σύγχρονης αρχιτεκτονικής.  Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης (παράθεση με αλφαβητική σειρά) οι:
·         Ben-Joseph Eran, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου και επικεφαλής του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του Ενιαίου Προγράμματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πόλεων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
·         Alfredo Brillemburg, επισκέπτης καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Columbia, συνιδρυτής του Εργαστηρίου Αστικού Μοντέλου Βιώσιμης Διαβίωσης του ίδιου Πανεπιστημίου.
·         Γιάννης Ευμολπίδης, πολεοδόμος, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων.
·         Mαριάννα Μόσχου, γενική γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.
·         Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.
 
Tags:

   Διαδώστε αυτό το άρθρο