Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

HAL: Το ρομπότ που δεν φοβάται τη ραδιενέργεια

HAL: Το ρομπότ που δεν φοβάται τη ραδιενέργεια
Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 18.10.2012 | 22:48
Πρώτη δημοσίευση: 18.10.2012 | 22:48

Παρουσιάστηκε στο Τόκυο, η μηχανή που θα βοηθήσει όσους δουλεύουν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, όπως σε περιβάλλον μολυσμένο από ραδιενέργεια, ή κατά την διάρκεια φυσικών καταστροφών. Έχει κι εφαρμογές στην ιατρική.

Εταιρεία από την Ιαπωνία, η  CYBERDYNE Inc, κατασκεύασε το ρομπότ HAL.

Η πρόσφατη εμπειρία από το φονικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα και η αδυναμία των συνεργείων να πλησιάσουν τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα, για την άμεση αποκατάσταση, φαίνεται ότι εμπνέουν την επιστήμη.

Η ρομποτική στολή επιτρέπει στο χρήστη να κινείται, ελεγχόμενη από τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου του, χωρίς να επηρεάζεται από την βαρύτητα.
Η φόρμα εμποδίζει τη ραδιενέργεια να εισχωρήσει στο σώμα του χρήστη ενώ στο εσωτερικό της κυκλοφορεί αέρας για να κρατάει το σώμα του δροσερό από την θερμότητα.

Ενας ενσωματωμένος υπολογιστής παρακολουθεί τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή του εργαζόμενου για τα σημάδια της κόπωσης από την έντονη εργασία.


 

Το όνομα του, συμπτωματικά; θυμίζει τον κακό υπερ υπολογιστή από την ταινία του Στάνλευ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος".

Ένα άλλο μοντέλο του ρομπότ HAL χρησιμοποιείται από αρκετά νοσοκομεία για την μετακίνηση ασθενών με κινητικά προβλήματα.


 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και για την απομάκρυνση τραυματιών από περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

(φωτό Prof. Sankai University of Tsukuba / CYBERDYNE Inc)


Δείτε το βίντεο:

Tags:

   Διαδώστε αυτό το άρθρο