Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Χρηματοδότηση ΥΠΕΚΑ για Λήμνο

Χρηματοδότηση ΥΠΕΚΑ για Λήμνο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 21.10.2012 | 20:39
Πρώτη δημοσίευση: 21.10.2012 | 20:39

Δράσεις για να αντιμετωπιστούν εκκρεμή ζητήματα πολεοδομικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της Λήμνου, δρομολογήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος του ακριτικού νησιού, το οποίο γιορτάζει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης από τον Ελληνικό Στόλο, θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση από πόρους του ΥΠΕΚΑ των αναγκαίων Μελετών για την ολοκλήρωση του Χωρικού σχεδιασμού του νησιού, παράλληλα με τη συνολική Μελέτη Προστασίας των Προστατευόμενων Περιοχών.

Επίσης, θα εξευρεθούν πόροι προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου να προωθήσουν και τις αναγκαίες υποστηρικτικές Μελέτες (Γεωλογική, Οριοθέτησης Ρεμάτων, κλπ), ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι Πολεοδομικές Μελέτες των Οικισμών της Λήμνου.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνδράμει με συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις σε ζητήματα που άπτονται και της αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αφορούν στη συνέχιση λειτουργίας παραγωγικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων, που όμως δεν είναι ασύμβατες με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Λήμνου και το κάλλος των συγκεκριμένων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι :
 
- Οι περιοχές Natura καλύπτουν το 1/4 του νησιού.
- 24 υδροβιότοποι οριοθετούνται σε 19 περιοχές.
- 8 ζώνες μονίμων καταφυγίων καλύπτουν το 1/6 της επιφάνειας.
- Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία καλύπτουν το 1/3 της συνολικής έκτασης.
- 18 από τους 32 οικισμούς χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακοί.
- Επικαλυπτόμενες οι ειδικές ζώνες προστασίας φυσικού περιβάλλοντος καλύπτουν το 60% της Λήμνου, ενώ μαζί με τις αναδασωτέες ζώνες και τη ζώνη ακτογραμμής αιγιαλού-παραλίας σε ειδικό καθεστώς βρίσκονται περίπου τα 2/3 του νησιού.  

Τα θέματα αυτά συζήτησαν σε συνάντηση τους, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, και ο δήμαρχος Λήμνου, κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Η συνάντηση έγινε παρουσία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Αμαλίας Κουδούνη, του Τμηματάρχη στη Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Σπύρου Πλέσσα και των μελών της «Ομάδας Υποστήριξης Δήμων» του Γραφείου Υπουργού.

    Διαδώστε αυτό το άρθρο