Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Γεωργοί και αλιείς αναζητούν αγροτική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Γεωργοί και αλιείς αναζητούν αγροτική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2010 | 16:03
Πρώτη δημοσίευση: 05.03.2010 | 16:03

Οι νέοι αγρότες αναζητούν κοινωνικές και κομματικές συναινέσεις

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 3 Μαρτίου 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών είχε την ευκαιρία να ζητήσει την στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αναζήτηση διακομματικής συναίνεσης για τον καθορισμό ενός μακροβιότερου συμφώνου για την Αγροτική Ανάπτυξη και το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Οι Νέοι Αγρότες της ΠΕΝΑ στην διακριτική, συντεταγμένη, με επιχειρήματα και πράξεις αναζήτηση της στήριξης της ταυτότητας των αγροτών, της προβολής των αξιών του αγροτικού τρόπου ζωής και της καταξίωσης των αγροτικών επαγγελμάτων, βρήκαν ένθερμο υποστηρικτή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας ανταποκρίθηκε θετικά στις προσκλήσεις συμμετοχής σε χαρακτηριστικές εκδηλώσεις, που προτάθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, όπως τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια μνήμης αγροτοσυνδικαλιστικών αγώνων για τα γεγονότα του Κιλελέρ. Επίσης ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρθηκε να υποστηρίξει προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, «που είναι το μέλλον της Ελλάδος», όπως είπε. Η πολυδιάσπαση έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισχυρός προσανατολισμός επιδιώξεων, να μην μπορούν να ληφθούν σοβαρές κσι ψύχραιμες αποφάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου από κοινού με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, και να παραμένει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα μόνο διεκδικητικό.

Σήμερα ο νέος αγρότης ασκεί το επάγγελμα που επέλεξε, έχει καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και είναι πιο κοινωνικός, ενώ η σχεδόν χωρίς όρια ροή πληροφοριών του επιτρέπει να κάνει συγκρίσεις τρόπων και ποιότητας ζωής. Οι αξίες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά με τα οποία επιβίωσε η αγροτική κοινωνία φαίνεται ότι υφίστανται μια αφόρητη πίεση απαξίωσης, μαζί με τον υποστηρικτικό αγροτικό κοινωνικό ιστό, από την προβολή μοντέλων και τρόπων ζωής, που έχουν κύριο παρονομαστή το χρήμα και την προσωπική τηλεοπτική προβολή. Οι Αγρότες μπορούν να στηρίξουν το εισόδημά τους από την υπεραξία της παραγωγής τους, αν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με ελληνικές συνταγές καταναλώνονται στον τουρισμό μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ενδημικά φυτά και οι αυτόχθονες φυλές ζώων είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει για την διατήρηση της ισορροπίας σε μια περιοχή. Γι' αυτό η ΠΕΝΑ σε συνεργασία με την κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ (Παρανέστι, Δράμας) δώρισε στον κ. Πρόεδρο σπόρους από παλαιά ενδημικά φυτά της Ελλάδος και ως πρόσκληση για το 17ο πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Καρδίτσα, 10-12/9/2010) δόθηκε μικρό αντίγραφο του συμβόλου του Συνεδρίου, μια κουδούνα.
«Το μέλλον είναι στα χέρια σας» είπε ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και είναι πιο ελπιδοφόρο, διότι μείνατε κοντά στην ελληνική γη και παλεύετε».

 

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ με Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Τη πρώτη της συνάντηση είχε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κ.Μαρία Δαμανάκη, όπου συζητήθηκαν θέματα, όπως οι προτεραιότητες της ΕΕ σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον και τον αλιευτικό τομέα και η ανάγκη της Ελλάδας για εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Η κα. Μπιρμπίλη επαναβεβαίωσε τις πρωτοβουλίες, που προτίθεται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Επιπλέον, κατέστησε σαφή την ανάγκη προστασίας του τόνου, παίρνοντας και τη σύμφωνη γνώμη και της Επιτρόπου. 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο