Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ένας σίφωνας στις Κυκλάδες…

Διαδώστε αυτό το άρθρο
Τελευταία ενημέρωση: 01.11.2012 | 21:34
Πρώτη δημοσίευση: 01.11.2012 | 21:34

Φαινόμενα τύπου «Sandy» ή «Κatrina» δεν θα δούμε ποτέ, ευτυχώς, στην Ελλάδα. Εμείς, όμως, έχουμε τους Σίφωνες. Ένας από αυτούς, έκανε την εμφάνιση του στις Κυκλάδες, την περασμένη εβδομάδα. Όπως και το 2002 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αν και δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα δυο φαινόμενα ωστόσο και οι Σίφωνες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι ή να πολλαπλασιαστούν λόγω των Κλιματικών Αλλαγών.

Στις 23 Οκτωβρίου εμφανίστηκε στην περιοχή της Σύρου.
 
Το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, του  πανεπιστημίου Αθηνών δεν τον έχει ακόμη καταχωρήσει επίσημα στην βάση του.


Βλυχό Λευκάδας 2011
 
Όμως επαληθεύει την συχνότητα του φαινομένου στον ελλαδικό χώρο.
 
Σίφωνας είχε παρουσιαστεί και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 2002, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν στους Εγκρεμνούς Λευκάδας τον Αύγουστο του 2009. Εκείνος ήταν υδροσίφωνας. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν ανεμοστρόβιλος.


 
Έχουν, πάντως, αναφερθεί θύματα και τραυματίες σε πρόσφατα περιστατικά, όπως στην Μεθώνη Πιερίας και την Αμαλιάδα. Οπως και αρκετές υλικές ζημιές.
 
Η περιοχή των Κυκλάδων δεν είναι από αυτές που συνηθίζουν να εμφανίζονται οι Σίφωνες.
 

Βραστερά Χαλκιδικής 2010

Η περιοχή της Κέρκυρας – ΒΔ Ιόνιο, της Ζακύνθου-ΒΔ Πελοπόννησος και η περιοχή της Κρήτης έχουν τους περισσότερους.
 
Οι περισσότεροι Σίφωνες παρουσιάζονται το Φθινόπωρο. Σε αυτές τις τρείς περιοχές, η χρονιά με τα περισσότερα περιστατικά ήταν το 2010, το 2009 και το 2006 αντίστοιχα.
 
Εάν συναντήσετε πάντως, ένα ανάλογο φαινόμενο μπορείτε να δηλώσετε την εμφάνιση του στην ειδική φόρμα καταγραφής του φαινομένου:
http://tornado.geol.uoa.gr/tornado/index.html

Δείτε το video:

Από εμφάνιση Σίφωνα στην Ηλεία

 
 
Tags:

   Διαδώστε αυτό το άρθρο