Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τι γίνεται με τα ιατρικά απόβλητα; Σε δεινή θέση ο Αποτεφρωτήρας

Τι γίνεται με τα ιατρικά απόβλητα; Σε δεινή θέση ο Αποτεφρωτήρας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 13.11.2012 | 21:52
Πρώτη δημοσίευση: 13.11.2012 | 21:52

Περιστατικά απόρριψης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων μαζί με οικιακά, έστω και μεμονωμένα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν. Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας. Να εκδοθεί οδηγία προς τα νοσοκομεία.

Την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για τη βιωσιμότητα και λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) που λειτουργεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, ζήτησε με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός από τον Υπουργό Υγείας  κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Όπως είναι γνωστό, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής  (ΕΔΣΝΑ) λειτουργεί τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα εντός της ΟΕΔΑ Φυλής.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία της για την επίλυση των οποίων ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου.

Το πρώτο
Αφορά στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τις από τις δημόσιες Υγειονομικές Μονάδες, που σύμφωνα με τις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ ξεπερνούν τα 4.000.000,00 €. Αντίστοιχου ύψους χρέη υπάρχουν και από ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες και ιδιώτες μεταφορείς

Το δεύτερο
Αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ειδικότερα κατά το παρελθόν είχαν καταγραφεί μεμονωμένα περιστατικά απόρριψης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων μαζί με οικιακά, καθώς και ο επισφαλής διαχωρισμός των τοξικών (που πρέπει να οδηγούνται για θερμοκαταστροφή) από τα μολυσματικά απόβλητα. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να εκδοθεί οδηγία προς τα νοσοκομεία προκειμένου να συνεργάζονται με τον ΕΔΣΝΑ

Το τρίτο
Αφορά στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου, τόσο οι Υγειονομικές Μονάδες, όσο και ο ΕΔΣΝΑ να απαλλαγούν από τον βραχνά της υπογραφής ξεχωριστών συμβάσεων για την αποτέφρωση ή τη μεταφορά και αποτέφρωση των αποβλήτων τους.

Η σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης, Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, είναι δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως.
Αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων, σύμφωνη με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

 Πλέον όμως η συσσώρευση των χρεών, σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της Μονάδας.

Ενδεχόμενο κλείσιμο της οποίας θα οδηγήσει την διαχείριση των ΕΙΑ σε αδιέξοδο

 

    Διαδώστε αυτό το άρθρο