Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σύστημα θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας στη Σαντορίνη

Ηλέκτρα Κουτούκη |
Σύστημα θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας στη Σαντορίνη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2010 | 13:55
Πρώτη δημοσίευση: 19.03.2010 | 13:55

Παρέμβαση του Υπουργείου ΠΕΚΑ για το Sea Diamond, αν και οι διαρροές δεν είναι ανησυχητικές

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης. Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond και παρότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικά. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή θα γίνεται με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει πιθανές διαρροές, καθώς με φράγματα θα απομονώνεται η θαλάσσια περιοχή άνωθεν του ναυαγίου και αυτές θα εγκλωβίζονται.Τις οποίες θα εντοπίζει ένας πλωτός τηλεμετρικός σταθμός, που αμέσως θα ειδοποιεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Οι μικρές διαρροές θα καταπολεμούνται με το σύστημα βιοεξυγίανσης και οι μεγαλύτερες θα συλλέγονται και θα απομακρύνονται. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises συμφώνησε να αναλάβει τις σχετικές δαπάνες και να το υλοποιήσει σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Παράλληλα, το ΕΛΚΕΘΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την περιοχή και να κάνει μετρήσεις για την ανίχνευση επιπτώσεων στην ποιότητα του νερού και στους υδρόβιους οργανισμούς.

Το ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής προστασίας του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
-Συνέχιση και συστηματοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου από το ΕΛΚΕΘΕ.
-Συστηματική συντήρηση των πλωτών φραγμάτων στην περιοχή του ναυαγίου, για όσο χρόνο αυτό είναι απαραίτητο.
-Μελέτη και εγκατάσταση πλωτού τηλεμετρικού σταθμού, ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα την ύπαρξη σημαντικής διαφυγής πετρελαίου και θα στέλνει τα αποτελέσματα σε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
-Προμήθεια και ετοιμότητα ειδικού εξοπλισμού συλλογής πιθανών ρύπων.
-Διερεύνηση της σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος βιοεξυγίανσης μέσα στην περιοχή με τα πλωτά φράγματα. Θα περιλαμβάνει αντλία διασκορπισμού «ειδικών θρεπτικών» και αυξημένες συγκεντρώσεις αυτόχθονων, θαλάσσιων μικροοργανισμών που διασπούν τα πετρελαιοειδή.

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο