Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Bροχή 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έλεγχοι του ΥΠΕΚΑ για παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων

Ηλέκτρα Κουτούκη |
 Έλεγχοι του ΥΠΕΚΑ για παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2010 | 12:19
Πρώτη δημοσίευση: 23.03.2010 | 12:19

Φορτηγά συνελήφθησαν απ'αυτοφόρω, ενώ έριχναν βιομηχανικά απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή Δυτικής Αττικής και Κορινθίας

 

Ελέγχους πραγματοποίησαν οι άνδρες της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε Μέγαρα και Αγίους Θεοδώρους για παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Όπου προχώρησαν σε κατάσχεση οχημάτων, τα οποία εναπόθεταν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα σε παράνομους χώρους διάθεσης. Συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου συνελήφθη επ'αυτοφόρω φορτηγό όχημα να αποθέτει στερεά απόβλητα βιομηχανικής προέλευσης στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Μεγάρων, που λειτουργεί παράνομα και με ευθύνη του Δήμου. Το όχημα κατασχέθηκε και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία.

Επίσης τις 19 Μαρτίου, συνελήφθησαν επ΄ αυτοφόρω δύο βυτιοφόρα οχήματα να αποθέτουν υγρά απόβλητα αστικά και βιομηχανικά στην θέση «Άγιος Δημήτριος», στην περιοχή «Σουσάκι», Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, σε χώρο, που κατά δήλωση εκπροσώπων του Δήμου Αγίων Θεοδώρων λειτουργεί παράνομα και με ευθύνη του εδώ και χρόνια. Στο χώρο βρέθηκαν διαμορφωμένες χωματοδεξαμενές μεγάλου όγκου, γεμάτες με υγρά απόβλητα βιομηχανικής προέλευσης, βάσει των ευρημάτων της αυτοψίας. Τα οχήματα κατασχέθηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη αυτόφωρη διαδικασία. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι στις φερόμενες ως «πηγές» των αποβλήτων, καθώς η σχετική έρευνα συνεχίζεται σε διάφορες κατευθύνσεις και περιοχές. 

Έρευνα διεξάγει από το Φεβρουάριο του 2009 η ΕΥΕΠ για την παράνομη διαχείριση (παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, διακίνηση και απόθεση) επικίνδυνων αποβλήτων, και εστιάστηκε, αρχικά, σε περιοχές των Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Αργολίδας. Η ΕΥΕΠ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές θα επιτηρεί σε 24ωρη βάση τη συνολική διαχείριση αποβλήτων και θα διεξάγει έκτακτους ελέγχους στην πηγή (δραστηριότητες παραγωγής), κατά τη διακίνηση και κατά τη διάθεση (σημεία απόθεσης).

Διοικητικές υποσχέσεις ότι η κατάσταση στο Κηφισό θα βελτιωθεί, έλαβε η βουλευτής Β’ Αθηνών Σοφία Σακοράφα, αναφορικά με την ερώτηση, που είχε υποβάλει για την εκτός ορίων ρύπανση του Κηφισού και του Ιλισού. Υπενθυμίζεται ότι με ερώτησή της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μπιρμπίλη, Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλ/κης Διακυβέρνησης Ι. Ραγκούση, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Δ. Ρέππα, η Σοφία Σακοράφα σημείωνε ότι πηγές ρύπανσης, όπως βιομηχανικά – βιοτεχνικά απόβλητα, αλλά και λύματα, έχουν μετατρέψει τον Κηφισό και τον Ιλισό σε βούρκο. Εξαιτίας της μόλυνσης, το περιβάλλον έως και τον Σαρωνικό έχει υποβαθμιστεί, ενώ η ζωή των κατοίκων υποβαθμίζεται, αλλά και η ΕΥΔΑΠ συμβάλλει στη ρύπανση με παράνομους αγωγούς.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στη Λάρισα, Επιθεωρητές δέχτηκαν επίθεση από σκυλιά, τα οποία απελευθέρωσε βιομήχανος, αρνούμενος τον έλεγχο από τους Επιθεωρητές στο χώρο του εργοστασίου.

 

Ηλέκτρα Κουτούκη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο