Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων, από την Σχολή Καλών Τεχνών...

Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων, από την Σχολή Καλών Τεχνών...
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 17.06.2010 | 12:10
Πρώτη δημοσίευση: 17.06.2010 | 11:48

Προτεραιότητα στην "νέα μόδα" , έχουν οι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες και πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά...

Η τέχνη στο αστικό περιβάλλον,  μπορεί να οδηγήσει σε νέες μορφές κοινωνικότητας, μέσα από τις αναπάντεχες και απρόσμενες συναντήσεις της,  με τους κατοίκους της πόλης. 

Σε μια εποχή που η πόλη απαξιώνεται και ο πολίτης αδρανοποιείται όλο και περισσότερο και ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται και εμπορευματοποιείται, ο ρόλος της τέχνης είναι κρίσιμος. 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών, ενεργοποιεί εντός του Ιουνίου τη δράση που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», «Ζωγραφική τυφλών όψων κτιρίων».

Στη συνάντηση της Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη με τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργο Χαρβαλιά, αποφασίστηκε η έναρξη της δράσης με ανάθεση του πιλοτικού πρώτου τμήματος του έργου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. 
Συγκεκριμένα, με ευθύνη της Σχολής Καλών Τεχνών και υπό τον κύριο Χαρβαλιά θα υποβληθούν στο Υπουργείο προτάσεις για ζωγραφική στις τυφλές όψεις των πρώτων κτιρίων που θα επιλεγούν.

Στο site του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr, αναρτάται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έως το τέλος του μήνα, για τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις τυφλές όψεις των κτηρίων τους για να ζωγραφιστούν. 
Σε περίπτωση πολυκατοικιών, οι διαχειριστές που εκφράζουν τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των ακινήτων, μπορούν να συμπληρώνουν το έντυπο που προσαρτάται στην πρόσκληση. Τα κατάλληλα ακίνητα που θα προεπιλεγούν, κυρίως λόγω της θέσης τους, αλλά και των λοιπών κριτηρίων που ορίζονται, θα υποδειχτούν στη Σχολή Καλών Τεχνών για άμεση υλοποίηση των προτάσεών τους.

Η δράση αποσκοπεί στο να προτείνει έναν ενεργό ρόλο στην σύγχρονη τέχνη για τη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης, να δείξει πώς μπορεί να αναβαθμιστεί δημιουργικά η καθημερινότητα και να αναζωογονήσει τον Δημόσιο χώρο, πολεμώντας την απαξίωση και ενεργοποιώντας αμέτοχους πολίτες.

Με το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης με ζωγραφική που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, οι τυφλές όψεις των κτιρίων μπορούν να μην είναι πλέον η συνηθισμένη γκρίζα επιφάνεια με την απρόσωπη διάσταση και μορφή, αλλά θα βιώνονται μέσα από απρόβλεπτες συναντήσεις που θα δίνουν χρώμα, ζωντάνια και ενδιαφέρον στη πόλη.

Προτεραιότητα έχουν οι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες και πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Εφόσον η δράση αποβεί επιτυχής, θα επεκταθεί σε πολλές περιοχές της πόλης.   Διαδώστε αυτό το άρθρο