Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Νοσοκομειακά απόβλητα: «αγνοείται» το 50% ...

Νοσοκομειακά απόβλητα:  «αγνοείται» το 50% ...
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 18.06.2010 | 12:21
Πρώτη δημοσίευση: 18.06.2010 | 12:04


Kάθε ημέρα,  παράγονται 25 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων,  πανελλαδικά...

Η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα, καθώς μόλις το 20% των ποσοτήτων καταλήγει σε νόμιμες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Καρτάλη, σε σύνολο 25 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής, με άθροισμα 10.667 κλινών και ημερήσια παραγωγή επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων 7.467 κιλών, παραδόθηκαν στον αποτεφρωτήρα μόνο 2.219 κιλά, δηλαδή, μόλις το 20% της εκτιμώμενης ποσότητας.

Ενώ, εκτιμάται ότι το 50% καταλήγει σε υπαίθριες χωματερές.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, παρουσία της Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η κ. Καραβασίλη αποκάλυψε ότι οι επιθεωρητές δέχονται απειλές , μετά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τον τρόπο διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων στο Αττικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, επισημαίνονται τα εξής:

-Kάθε ημέρα εκτιμάται ότι παράγονται 25 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) πανελλαδικά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ποσότητες των τοξικών και των ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων.

-Mόλις οι 7,5 τόνοι ΕΙΑ διατίθενται καθημερινά στον αποτεφρωτήρα του XYTA Aνω Λιοσίων, ενώ σημαντικό μέρος από την υπολειπόμενη ποσότητα αναμειγνύεται με τα οικιακά απορρίμματα και καταλήγει δίχως επεξεργασία στις χωματερές ή στους ΧΥΤΑ.

-Τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας,  ακροβατούν ανάμεσα στη χρήση των κλιβάνων αποτέφρωσης που διαθέτουν και οι οποίοι είναι κατά κανόνα παλαιάς τεχνολογίας και επικίνδυνοι σε ότι αφορά τις εκπομπές αερίων, και τη διάθεση  σε χώρους ταφής απορριμμάτων.

-Tα υγρά απόβλητα των μικροβιολογικών και των ακτινολογικών εργαστηρίων,  απορρίπτονται ανεπεξέργαστα στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο.

-Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 2002 μία μόνο εταιρεία είναι ανάδοχος,  για την παραλαβή επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων σε 41 νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα υγείας στην επικράτεια, με κόστος διαχείρισης 0,34 ευρώ ανά κιλό στην Aθήνα και 1 ευρώ στην περιφέρεια.

-Αρκετά νοσοκομεία δεν  παραδίδουν καμία ποσότητα  για περαιτέρω επεξεργασία, ενώ άλλα παραδίδουν ποσότητες που είναι σημαντικά μεγαλύτερες,  από αυτές που αντιστοιχούν στο δυναμικό τους.

- Εχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες,  εταιρείες που παραλαμβάνουν  από τα νοσοκομεία, τα πωλούν ως «καύσιμη ύλη» σε βιομηχανίες.   Διαδώστε αυτό το άρθρο