Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι ελληνικές θάλασσες μετατρέπονται σε απέραντες χωματερές!

Οι ελληνικές θάλασσες μετατρέπονται σε απέραντες χωματερές!
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 22.07.2010 | 16:53
Πρώτη δημοσίευση: 22.07.2010 | 16:30

Τα σκουπίδια σκοτώνουν κάθε χρόνο 1εκ. θαλασσοπούλια - Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη θλιβερή πραγματικότητα...

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά τόσο για τις ελληνικές θάλασσες όσο και για τους ωκεανούς. Υπολογίζεται ότι περίπου 28.750 κομμάτια πλαστικού επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο των ωκεανών μας, ενώ περίπου 1.000.000 θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά απόβλητα ή καταπίνουν διάφορα απόβλητα που βρίσκονται στη θάλασσα.

Καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνουν στη θάλασσα περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων από προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, δημιουργώντας σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα και την υγεία μας.

Στη χώρα μας, πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί πέφτουν θύματα των αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούνται από τη δράση της τριβής απορριμμάτων στον βυθό.

Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την οικονομία: μείωση του τουρισμού λόγω της υποβάθμισης των ακτών και των θαλασσών, υλικές ζημιές για τα σκάφη και υψηλό κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς δίνουν στη δημοσιότητα μια λίστα των αποβλήτων που συχνότερα απορρίπτονται στη θάλασσα, τη διάρκεια ζωής τους, καθώς και τις επιπτώσεις αυτών στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ανάμεσα στα επικίνδυνα απόβλητα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων γυάλινοι λαμπτήρες και μπουκάλια, παντός είδους πλαστικά, μπουκάλια σπρέι, δοχεία απορρυπαντικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα από τα πιο συχνά απορρίμματα, που βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες, η πλαστική σακούλα, χρειάζεται για να διασπαστεί έως και 20 χρόνια, ενώ προκαλεί το θάνατο σε θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, καθώς το σχήμα της μοιάζει με αυτό της μέδουσας ή του καλαμαριού και την καταπίνουν.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο