Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Νερό - δηλητήριο σε 13 ελληνικές λίμνες!

Νερό - δηλητήριο σε 13 ελληνικές λίμνες!
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 11.08.2010 | 14:33
Πρώτη δημοσίευση: 11.08.2010 | 14:33

Οι επιστήμονες εντόπισαν τοξίνες, που κρύβουν κινδύνους για τον άνθρωπο.


Πρόκειται για έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Έθνος. Οι επιστήμονες έβαλαν στο μικροσκόπιο 13 λίμνες της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα ποσοστά τοξινών που εντόπισαν, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που ψυχαγωγούνται στο νερό ή καταναλώνουν ψάρια από τα τις συγκεκριμένες λίμνες.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις λίμνες της Καστοριάς, της Παμβώτιδας, της Μικρής Πρέσπας και της Κορώνειας η συγκέντρωση τοξινών (μικροκυστινών όπως ονομάζονται επιστημονικά) στη σάρκα των ψαριών που μελετήθηκαν, ξεπερνούν την τιμή της επιτρεπόμενης συγκέντρωσης που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά από έναν ενήλικο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας...

Στην Κορώνεια εντοπίστηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις βρέθηκαν και στα νερά των λιμνών Καστοριάς και Παμβώτιδας, όπως επίσης στη Δοϊράνη, τη Μικρή Πρέσπα, τη λίμνη Πετρών και τη Ζάζαρη. Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίμνες Χειμαδίτιδα, Κερκίνη, Λυσιμαχία, Τριχωνίδα και Βεγορίτιδα, ενώ οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροκυστινών εντοπίστηκαν στη Βόλβη.

Οπως αναφέρει ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η παρουσία μικροκυστινών στο νερό που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να ποτίσουν, δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, μέσω και των αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για κατανάλωση από ζώα και ανθρώπους.

Οσον αφορά το πόσιμο νερό, το ασφαλές όριο συγκέντρωσης που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι 1 μg/L μικροκυστινών. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις λίμνες Δοϊράνη, Καστοριά, Κορώνεια, Παμβώτιδα, Πετρών και Ζάζαρη είναι πάνω από αυτή την ασφαλή τιμή.

Οι λίμνες που είναι στο κόκκινο, είναι ο Κορώνεια, η λίμνη της Καστοριάς και η Παμβώτιδα ενώ τις μικρότερες ποσότητες μικροκυστινών καταγράφουν οι επιστήμονες σε Βόλβη και Τριχωνίδα.

Η λίστα με τις 13 λίμνες:

    * Τριχωνίδα
    * Λυσιμαχία
    * Παμβώτιδα
    * Μικρή Πρέσπα
    * Βεγορίτιδα
    * Καστοριά
    * Ζάζαρη
    * Πετρών
    * Χειμαδίτιδα
    * Κορώνεια
    * Βόλβη
    * Δοϊράνη
    * Τεχνητός ταμιευτήρας νερού Κερκίνης


   Διαδώστε αυτό το άρθρο