Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

''Υπερβολικές οι προβλέψεις για το λιώσιμο των πάγων''

''Υπερβολικές οι προβλέψεις για το λιώσιμο των πάγων''
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 08.09.2010 | 11:51
Πρώτη δημοσίευση: 08.09.2010 | 13:21

Σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών και ολλανδών ερευνητών ο ρυθμός απώλειας πάγων φαίνεται πως τελικά είναι ο μισός από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες...

Κατά την προηγούμενη διετία, αρκετές επιστημονικές ομάδες είχαν εκτιμήσει ότι η Γροιλανδία χάνει περίπου 230 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο, ενώ η Δ. Ανταρκτική 132 δισεκατομμύρια. Όμως στη νέα έρευνα, υπό τον Μπερτ Βερμίρσεν του Τεχνικού Πανεπιστημίου Ντελφτ στην Ολλανδία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωπιστημών «Nature Geoscience», υποστηρίζεται ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις υπήρξαν υπερβολικές, επειδή παραγνώρισαν το φαινόμενο της «παγετωνικής ισοστατικής προσαρμογής», που περιγράφει την «αναπήδηση» του γήινου φλοιού μετά την τελευταία Εποχή των Πάγων.

Τεράστιοι παγετώνες πάχους πολλών χιλιομέτρων συμπίεζαν τον φλοιό της Γης επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όταν όμως άρχισαν να λιώνουν πριν από 20.000 χρόνια περίπου, ο ξαλαφρωμένος γήινος φλοιός άρχισε να επανέρχεται προς τα πάνω, σε μια πολύ αργή διαδικασία που συνεχίζεται και σήμερα. Το φαινόμενο είχε ως τώρα θεωρηθεί μικρής σημασίας, αλλά η νέα έρευνα το αναδεικνύει ως σημαντικό.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο