Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 10 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοικησης. Θέμα: Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοικησης. Θέμα: Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 19.10.2010 | 11:02
Πρώτη δημοσίευση: 19.10.2010 | 11:02


ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ALEXANDER.EDU.GR Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ: κ. ΜΗΝΔΡΙΝΟ ΝΑΣΟ, κ.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΟΔΩΡΗ, κ.ΤΑΒΛΑΔΩΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, κ.ΠΕΝΤΑ ΓΙΑΝΝΗ, κ.ΙΑΤΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, κ.ΜΑΓΚΡΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ κ.α.

ΘΕΜΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

1. Προσδιορίσατε τις κυριότερες μορφές ανεργίας και πληθωρισμού
2. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι πολιτικές που υιοθετούνται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού συμβάλουν και στη μείωση της ανεργίας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αναφορά στη χρυσή εποχή των δεκαετιών των δεκαετιών του ’50 και ’60 και στα προβλήματα του πληθωρισμού και της ανεργίας τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής των δυτικοευρωπαϊκών κρατών από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

ΠΡΩΤΟ ΣΚΕΛΟΣ

o Αναφορά στις κύριες μορφές ανεργίας
i Εκούσια (φυσικό ποσοστό ανεργίας)-διαγραμματική απεικόνιση
 Κλασική ανεργία
 Διαρθρωτική ανεργία
 Ανεργία τριβής
ii Ακούσια ή κυκλική ανεργία- διαγραμματική απεικόνιση

o Αναφορά στις κύριες μορφές πληθωρισμού:
i Πληθωρισμός ζήτησης
ii Πληθωρισμός κόστους
iii Μονεταριστική άποψη περί πληθωρισμού

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ

o Η (βραχυχρόνια) καμπύλη Philips και η πεποίθηση των κυβερνήσεων τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες αναφορικά με την δυνατότητα μείωσης του επιπέδου πληθωρισμού έναντι υψηλότερου επιπέδου ανεργίας και αντιστρόφως.
o Η εμπειρική διάψευση της βραχυχρόνιας καμπύλης Philips. Ο πληθωρισμός κόστους και η αδυναμία αντιμετώπισης του με μέτρα από την πλευρά της ζήτησης –η εμπειρία των δεκαετιών του ’70 και ’80. -διαγραμματική παρουσίαση-στασιμοπληθωρισμός
o Η μακροχρόνια καμπύλη Philips.-διαγραμματική απεικόνιση-
o Ο πληθωρισμός ως αποτέλεσμα της διευκολυντικής κρατικής πολιτικής. (μονεταριστική προσέγγιση). Τα επιχειρήματα υπέρ της ανάθεσης άσκησης νομισματικής πολιτικής σε ανεξάρτητες αρχές.
o Αναφορά στην δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα καθώς και στα εργαλεία που αυτή διαθέτει προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο
o Αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού και τη νέα οικονομική ορθοδοξία που πρεσβεύει την δυνατότητα ανάπτυξης μέσω της σταθεροποίησης .
o Η συμβολή στη μείωση της ανεργίας μέσω διαμόρφωσης ενός σταθερού μακροοικονομικού κλίματος που περιλαμβάνει την μείωση του πληθωρισμού και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που θα συμβάλλει μεσο-μακροχρόνια στην αύξηση των επενδύσεων (εγχώριων και ξένων)και την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης (μείωση της κυκλικής ανεργίας)
o Αναφορά στο γεγονός ότι περαιτέρω μείωση της ανεργίας (ήτοι μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας) απαιτεί τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων
o Αναφορά στο φαινόμενο της υστέρησης


Επίλογος

Οι αιτίες του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα, ο χαρακτήρας της ανεργίας (παράθεση στοιχείων) και οι προτάσεις του διοικητή αναφορικά με την αναγκαιότητα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και λήψης διαρθρωτικών μέτρων στις αγορές εργασίας, προϊόντος και τη δημόσια διοίκηση.

Επιμέλεια Απαντήσεων
Μηνδρινός Νάσος, Οικονομολόγος MSc
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook