Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι τίγρεις ζουν και βασιλεύουν στα Ιμαλάια!

Οι τίγρεις ζουν και βασιλεύουν στα Ιμαλάια!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 21.09.2010 | 12:15
Πρώτη δημοσίευση: 21.09.2010 | 12:00

Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψαν οι κρυφές κάμερες του BBC...

Σπάνιες εικόνες τίγρεων του Μπουτάν κατέγραψε ο φακός του BBC, ακολουθώντας μαρτυρίες χωρικών που ζουν στα Ιμαλάια. Παρότι είναι κακής ποιότητας και δεν διαρκούν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα, οι εικόνες προκάλεσαν έκπληξη στους ειδικούς, αφού η παρουσία της τίγρης σε υψόμετρο αρκετών χιλιομέτρων δεν είχε έως σήμερα επιβεβαιωθεί. Εμπνέει παράλληλα αισιοδοξία ότι η άγρια τίγρη, οι πληθυσμοί της οποίας συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς, θα μπορούσε να διασωθεί.

Συνεργείο του Τμήματος Φυσικής Ιστορίας του βρετανικού δικτύου τοποθέτησε κάμερες-παγίδες, οι οποίες κινηματογραφούν όποια κίνηση ανιχνεύσουν, σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 4.100 μέτρων. Επέστρεψε μετά από τρεις εβδομάδες για να δει μεταξύ άλλων στις εικόνες μια αρσενική και μια θηλυκή τίγρη της Βεγγάλης, λεοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις του χιονιού και αρκούδες.

Εικονολήπτης του συνεργείου παραδέχθηκε ότι έκλαψε βλέποντας τις εικόνες: «Ο σκοπός της αποστολής ήταν να καταγράψουμε την απόδειξη ότι τίγρεις ζουν στο Μπουτάν», δήλωσε ο Γκόρντον Μπιουκάναν. «Όλες μας οι προσπάθειες εξαρτήθηκαν από πλάνα λίγων δευτερολέπτων».

Την καταγραφή των εικόνων καθιστά ακόμη πιο εντυπωσιακή το γεγονός ότι στο Μπουτάν υπολογίζεται πως ζουν μόλις 67 με 81 τίγρεις. Στόχος των οργανισμών που αγωνίζονται για τη διάσωσή τους είναι η δημιουργία ενός «διαδρόμου» μήκους περίπου 8.000 χιλιομέτρων από το Μπουτάν ως τη Μυανμάρ, όπου οι τίγρεις θα ζουν και θα αναπαράγονται μακριά από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με το βιολόγο Άλαν Ραμπίνοουιτς, «οι τίγρεις είναι πλάσματα της ζούγκλας, όμως τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν σε αυτό το υψόμετρο, που αποτελεί ασφαλέστερο καταφύγιο γι’ αυτές. Το Μπουτάν ήταν ο χαμένος κρίκος σε αυτόν το ‘διάδρομο’».
   Διαδώστε αυτό το άρθρο