Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 38 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ο Κυνόδοντας πάει στα Οσκαρ

Ο Κυνόδοντας πάει στα Οσκαρ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 24.09.2010 | 11:18
Πρώτη δημοσίευση: 24.09.2010 | 11:10

Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσση

Ταινία 2010. Η ταινία επιλέχθηκε παμψηφεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συστήθηκε από το Yπουργείο Πολιτισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον κριτικό κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλο (πρόεδρος), τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη (αντιπρόεδρος), τον διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο, τη λέκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Αδάμου, τον σκηνοθέτη και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Τάσο Μπουλμέτη, τον σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

Η ταινία έχει γνωρίσει διεθνή επιτυχία και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία από Κινηματογραφικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει προβληθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ, New Directors/New Films 2010, ενώ έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τις προβολές της σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ρωσία, Ιρλανδία και Αγγλία.

Τα τελευταία χρόνια η ταινία που κέρδιζε το πρώτο βραβείο μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας στα Κρατικά Βραβεία Κινηματογραφικής Ποιότητας υποβαλλόταν αυτομάτως στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Πέρυσι ωστόσο δεν δόθηκαν βραβεία Ποιότητας, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων κινηματογραφιστών απείχε από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενη για τον νόμο περί κινηματογράφου. Ο «Κυνόδοντας» πάντως απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας της νεοσύστατης Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Ακαδημία των Όσκαρ θα αποφασίσει σε λίγους μήνες για τις υποψηφιότητες και τότε θα μάθουμε αν ο Κυνόδοντας θα συμμετάσχει στην πεντάδα των υποψηφίων για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο