Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Εκπομπές αερίων: Το 2020 θα υπερβούν πάνω απ΄ το 1/3 τα επικίνδυνα όρια!

Εκπομπές αερίων: Το 2020 θα υπερβούν πάνω απ΄ το 1/3 τα επικίνδυνα όρια!
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 07.10.2010 | 10:08
Πρώτη δημοσίευση: 06.10.2010 | 21:08

Αυτό υποστηρίζει η WWF International σε μελέτη που παρουσίασε στο πλαίσιο των κλιματικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγονται στην Τιαντζίν στην Κίνα.

Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδέχεται, στην περίπτωση που διατηρηθούν σε ισχύ οι σημερινές πολιτικές, να υπερβούν μέχρι το 2020 κατά σχεδόν ένα τρίτο το όριο πέραν του οποίου διαγράφεται προοπτική επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέει η WWF International...

Η μελέτη, με τίτλο «Φράζοντας το Χάσμα: ένας εύκολος οδηγός για ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον», υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως απαιτείται μείωση, μέχρι το 2020, των ετήσιων εκπομπών σε 44 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ως προϋπόθεση για περιορισμό της ανόδου της θερμότητας κατά 2° Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Για την επίτευξη του πιο φιλόδοξου στόχου του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας σε 1,5° Κελσίου, απαιτείται μείωση των ετήσιων εκπομπών σε 40 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

«Ωστόσο, εξετάζοντας τις δεσμεύσεις χωρών - κατά τη διάρκεια και μετά τη Σύνοδο στην Κοπεγχάγη - για μείωση των εκπομπών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές θα είναι, μέχρι το 2020, μεταξύ 47,9 και 53,6 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Για να φράξουμε αυτό το χάσμα στους γιγατόνους, η έρευνα δείχνει ότι αν οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες αναθεωρήσουν προς τα άνω τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους, μέχρι το 2020, στα επίπεδα τα οποία θέτει η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, θα αποφευχθούν οι εκπομπές 4,3 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο», τονίζεται στην έκθεση.
Επιπλέον, η απάλειψη «παράθυρων» στις δεσμεύσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης θα εξασφαλίσει την ετήσια εξοικονόμηση εκπομπών ύψους 2,4 γιγατόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, κλπ.

Η μελέτη προσφέρει στους διαπραγματευτές και στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής ένα εύκολο οδηγό για ένα ασφαλές κλιματικό μέλλον εξετάζοντας διάφορους τρόπους για το φράξιμο του χάσματος στους γιγατόνους. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι ο κόσμος είναι πολύ κοντά στο να εξαντλήσει τον «προϋπολογισμό άνθρακα» - το όριο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου θα κρατήσει τις συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα κάτω από τα όρια τα οποία θα πυροδοτήσουν ενδεχομένως επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος.

«Στις συνομιλίες για το κλίμα στην Τιαντζίν πρέπει να δούμε, τουλάχιστον, κάποιες ενδείξεις αλλαγής αυτής της τάσης», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Κλίμα στη WWF International Στέφεν Σέπερντ.   Διαδώστε αυτό το άρθρο