Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Bροχή 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Εξατμίζεται το νερό του πλανήτη

Εξατμίζεται το νερό του πλανήτη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 11.10.2010 | 14:17
Πρώτη δημοσίευση: 11.10.2010 | 14:17

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εξηγεί γιατί ο κύκλος του νερού έχει χαλάσει....

Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το διαθέσιμο νερό από το έδαφος, υποστηρίζει ο Στέφεν Ράνινγκ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα επιστημόνων. Αν και η υγρασία επιστρέφει στη γη ως βροχή, πέφτει αλλού, αφήνοντας περιοχές όπως η Αυστραλία τελείως ξερές.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας υποστηρίζουν ότι καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει ανέβει, η ατμόσφαιρα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό, στην ουσία, παγιδεύοντάς το.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει λιγότερο νερό στο έδαφος, για τη διατήρηση του κύκλου ύδατος. «Υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά», λέει ο Στέφεν Ράνινγκ.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από μετρήσεις μέσω δορυφόρων που δείχνουν υποχώρηση των επιπέδων υγρασίας του εδάφους, σε πλανητικό επίπεδο. Η τάση αυτή εμφανίζεται ισχυρότερη στο νότιο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. «Σε όλον τον πλανήτη, βλέπουμε ισχυρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασίες», προσθέτει ο Αμερικανός επιστήμονας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μια πιθανή εξήγηση, αλλά για την εξέλιξη αυτή μπορεί να ευθύνεται και η ρύπανση, που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια, υποστηρίζει ο Μάρτιν Βιλντ, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο