Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση για τις πολικές αρκούδες

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση για τις πολικές αρκούδες
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 05.11.2010 | 10:58
Πρώτη δημοσίευση: 05.11.2010 | 13:28

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οικολογικές οργανώσεις στις ΗΠΑ μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου να ζητήσει...

μετά από μπαράζ αγωγών, εξηγήσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα με ποια αιτιολογία οι πολικές αρκούδες θεωρούνται «απειλούμενο είδος» και όχι «είδος προς εξαφάνιση». Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών καλείται μάλιστα να δώσει πειστικές απαντήσεις έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Το θέμα δεν είναι τόσο... διαδικαστικό όσο ίσως ακούγεται. Εάν η πολική αρκούδα - που χαρακτηρίστηκε «απειλούμενο είδος» το 2008, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους - ενταχθεί στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες ακόμη και για την πανίσχυρη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η προστασία του εντυπωσιακού ζώου στο φυσικό του περιβάλλον θα πρέπει να ενισχυθεί, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει περιορισμούς στις επιχειρήσεις εξόρυξης.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως δεν είναι απαραίτητο ένα είδος να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον αφανισμό προκειμένου να χαρακτηριστεί «είδος προς εξαφάνιση» και κατά συνέπεια το υπουργείο κακώς είχε εντάξει την πολική αρκούδα στη λίστα των απειλούμενων ειδών.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση αγωγής από τη ΜΚΟ "Center for Biological Diversity" σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο του κόσμου. «Ο δικαστής έριξε το μπαλάκι στον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης "Climate Law Institute". «Ελπίζουμε αντί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, ο Ομπάμα να κάνει το σωστό για την πολική αρκούδα».

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα μια τεράστια έκταση 517 στρεμμάτων στην Αλάσκα χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή ως φυσικό περιβάλλον της πολικής αρκούδας, γεγονός που πυροδότησε έντονες επικρίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης της πολιτείας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο