Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα βιοκαύσιμα απειλούν την Ευρώπη

Τα βιοκαύσιμα απειλούν την Ευρώπη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 11.11.2010 | 10:02
Πρώτη δημοσίευση: 11.11.2010 | 09:49

Τα σχέδια της Ευρώπης για αύξηση της χρήσης των βιοκαυσίμων απειλούν το περιβάλλον σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έκθεση αποκαλύπτει ότι εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αλλάξουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενεργειακών καλλιεργειών σε γη που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για καλλιέργεια τροφίμων, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης. Μια περιοχή ίση με τη διπλάσια έκταση του Βελγίου θα πρέπει να μετατραπεί σε χωράφια και φυτείες έως το 2020, θέτοντας δάση, οικοσυστήματα και φτωχές κοινότητες σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του econews.gr στην έρευνα σημειώνονται τα εξής:

Η Ευρώπη σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τη χρήση βιοκαυσίμων μέχρι το 2020, όταν αυτά θα καλύπτουν το 9,5% των καυσίμων για μεταφορές. Το 92% των βιοκαυσίμων θα προέρχονται από καλλιέργειες τροφίμων.

Εάν λάβει κανείς υπόψη την έμμεση αλλαγή χρήσης της γης, τα βιοκαύσιμα θα εκλύουν 27 με 56 εκ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου επιπλέον κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με 12 με 26 εκ. νέα αυτοκίνητα στους δρόμους της Ευρώπης μέχρι το 2020.

Εάν δεν ενσωματωθούν αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, τα επιπλέον βιοκαύσιμα που θα χρησιμοποιήσει η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία θα είναι κατά μέσο όρο 81 με 167% χειρότερα για το κλίμα από τα ορυκτά καύσιμα.   Διαδώστε αυτό το άρθρο