Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σήμα κινδύνου για το νερό της χώρας μας

Σήμα κινδύνου για το νερό της χώρας μας
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 18.11.2010 | 14:41
Πρώτη δημοσίευση: 18.11.2010 | 14:41

Σε κίνδυνο θέτουν τα ελληνικά αποθέματα νερού οι έως τώρα διαχειριστικές πρακτικές των υδάτων...

διαπιστώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, την ίδια στιγμή που περιβαλλοντικές έρευνες δεν δίνουν περιθώρια για ολιγωρία. «Απαιτείται άμεση δράση», λένε, «για να σώσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη».

Τα στατιστικά στοιχεία, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με το τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης «Nature», μιλούν από μόνα τους: 4,8 δισεκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σε περιοχές με σοβαρό κίνδυνο, όσον αφορά την ασφάλεια του νερού.

Επιπλέον, 30 από τους 47 μεγαλύτερους ποταμούς της γης κινδυνεύουν εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων, ενώ 65% των ποταμών της γης απειλούνται, από μέτρια έως σοβαρά, με απώλεια βιοποικιλότητας. Σημειώνεται, επίσης, ότι 90% των υγροτόπων και των πεδιάδων κατάκλισης στην Ευρώπη, έχουν ήδη απαλειφθεί.

Οι ειδικοί, κρούουν -εδώ και χρόνια- τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι μία περιβαλλοντική κρίση θα είναι πολύ πιο δύσκολα αναστρέψιμη και με πολύ πιο δυσάρεστες συνέπειες, από την οικονομική.

«Η Ελλάδα είναι μία μεσογειακή χώρα με σχετικά μειωμένες βροχοπτώσεις και επομένως χαμηλά αποθέματα νερού, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική χωρική και χρονική ανομοιογένεια» αναφέρει ο Ηλίας Δημητρίου, γεωλόγος, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ο κ. Δημητρίου υπογραμμίζει ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η σπατάλη, που παρατηρείται συχνά στον αγροτικό τομέα. Το ποσοστό κατανάλωσης γλυκού, πόσιμου νερού στον τομέα της γεωργίας στην Ελλάδα, αγγίζει το 80%. Σε πολλές  περιπτώσεις γίνεται κατασπατάληση του αρδευτικού νερού, λόγω χρήσης μη ορθολογικών μεθόδων άρδευσης, καθώς και λανθασμένου προγραμματισμού άρδευσης, όπως π.χ. πότισμα κατά τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι, παρατεταμένη διάρκεια ποτίσματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η υγρασία του εδάφους και οι ανάγκες της κάθε καλλιέργειας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο