Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Πως θα αναδειχθούν τα γλυπτά στην Στοά του Αττάλου

Πως θα αναδειχθούν τα γλυπτά στην Στοά του Αττάλου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2010 | 10:34
Πρώτη δημοσίευση: 02.12.2010 | 10:32

Εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα η μουσειολογική πρόταση για τη ανάδειξη των γλυπτών στον πρώτο όροφο της στοάς Αττάλου, στην Αρχαία Αγορά.

Στον όροφο θα επανεκτεθούν 56 λίθινες αρχαιότητες ενώ η έκθεση θα εμπλουτιστεί και με αρχαιότητες που δεν είναι εκτεθειμένες.

Στον όροφο εμβαδού 1440 τετραγωνικών μέτρων-ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι κλειστός για το κοινό- την θέση των αρχαίων καταλαμβάνουν οι αρχαιολογικές αποθήκες, τα γραφεία, τα αρχεία, η βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών που κάνει ανασκαφές στην περιοχή.

Στις αποθήκες φυλάσσονται πήλινα αγγεία και λίθινες αρχαιότητες από τις ανασκαφές της αγοράς. Πρόκειται για κεφαλές αγαλμάτων ,προτομές, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και επιτύμβια μνημεία, προερχόμενα από τις ανασκαφές της αμερικανικής σχολής .

Η μελέτη αυτή του «ευπρεπισμού και αναδιάταξης των εκθεμάτων» στον χώρο, όπως την χαρακτήρισε το Συμβούλιο Μουσείων, γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία».

Τον Απρίλιο του 2008 η αμερικανική σχολή κλασσικών σπουδών σε συνεργασία με την Α’ εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων υπέβαλαν για έγκριση στο υπουργείο οικονομικών, κοινή πρόταση για τη πραγματοποίηση του έργου για την αθηναϊκή αγορά.

Το έργο εντάχθηκε στο πλαίσιο διαφύλαξης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομίας που συγχρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Με βάση την πρόταση προτείνεται η παρουσίαση των γλυπτών σε ενότητες με θεματική και χρονολογική συνάφεια η οποία θα επιτρέψει στο κοινό να διακρίνει την εξέλιξη της γλυπτικής κατά του κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, προβάλλοντας έτσι τη στρατηγική πορεία από τον ελληνικό ιδεαλισμό στον ρωμαϊκό ρεαλισμό.   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook