Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ποια μαχαιροπίρουνα είναι πιο οικολογικά; Τα μεταλλικά ή τα πλαστικά;

Ποια μαχαιροπίρουνα είναι πιο οικολογικά; Τα μεταλλικά ή τα πλαστικά;
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2011 | 12:56
Πρώτη δημοσίευση: 10.01.2011 | 12:56

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πλαστικών μαχαιροπίρουνων έναντι των μεταλλικών - από περιβαλλοντικής πλευράς πάντα- είναι ότι δεν χρειάζεται να πλυθούν...

Μακροπρόθεσμα, η διαδικασία κατασκευής των μεταλλικών μαχαιροπίρουνων - μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας καθώς και τη χρήση φυσικών πόρων- αποκτά σχεδόν μηδαμινή σημασία αφού χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά. Έτσι η σύγκριση έγκειται περισσότερο στην ενέργεια και στο νερό που καταναλώνονται για το πλύσιμο των μεταλλικών έναντι της ενέργειας και του νερού που απαιτούνται για την παραγωγή, τη μεταφορά και φυσικά την απόρριψη των πλαστικών μαχαιροπίρουνων.

Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως το πλύσιμο όμως, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εάν τα μαχαιροπίρουνα πλυθούν στο χέρι, θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια και λιγότερο νερό απ' ό,τι για να πλυθούν σε ένα παλαιού τύπου πλυντήριο. Ένα καινούριο, ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο όμως, λύνει το πρόβλημα.

Από τι είναι φτιαγμένα τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης που έχετε πάντα στο συρτάρι της δουλειάς; Από πλαστικό; Ή από κάποιο άλλο υλικό πιο φιλικό προς το περιβάλλον; Πού βρίσκεται το εργοστάσιο που τα κατασκεύασε και πόση απόσταση διένυσαν για να καταλήξουν στο συρτάρι σας; Με τι είναι συσκευασμένα; Και τελικά... πόσο τα χρησιμοποιείτε; Για δέκα λεπτά, μέχρι να φάτε τη σαλάτα σας και να τα πετάξετε στα σκουπίδια; Ή μήπως τα ξαναχρησιμοποιείτε; Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα είναι που καθορίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με αυτό που ίσως πιστεύατε, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της «μόλυνσής» τους με φαγητό. Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε κάποια χωματερή, όπου στη χειρότερη περίπτωση, θα παραμείνουν ακόμη και για χιλιάδες χρόνια! Στην καλύτερη, εάν είναι κατασκευασμένα από άλλο υλικό, θα αποσυντεθούν πολύ αργά και θα μετατραπούν σε... μεθάνιο, το οποίο είναι αέριο του θερμοκηπίου.

Από τα παραπάνω, είναι εύκολο να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα για το... νικητή της αναμέτρησης: στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μεταλλικά μαχαιροπίρουνα που πλένονται σε νέου τύπου, ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο, νικούν κατά κράτος.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο