Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Bροχή 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Περπερικόν

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Περπερικόν
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2011 | 17:12
Πρώτη δημοσίευση: 20.01.2011 | 17:12

Μια σφραγίδα, σε σχήμα πυραμίδας, σαν αυτή που χρησιμοποιούσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του βυζαντινού στρατού, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη...

στον πλέον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της ανατολικής Ροδόπης, στην αρχαία πόλη Περπερικόν ή Υπερπεράκιον.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή, καθηγητής Νικολάι Οβτσάροφ, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τη σφραγίδα είναι ότι το κεντρικό τμήμα της είναι κοκάλινο και είναι η πρώτη του είδους που έχει ποτέ βρεθεί.

Η σφραγίδα φέρει τη μορφή ενός λιονταριού κινούμενου προς τα αριστερά. Τέτοιου είδους σφραγίδες τις φορούσαν κρεμασμένες από το λαιμό αξιωματούχοι του βυζαντινού στρατού και αποτελούσαν ένδειξη του υψηλού αξιώματος που κατείχαν.

Το εύρημα χρονολογείται μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα και σύμφωνα με το Βούλγαρο καθηγητή, "εικάζεται πως ανήκε σε στρατιωτικό διοικητή του βυζαντινού στρατού, ο οποίος επισκέφθηκε το Περπερικόν, εκείνα τα χρόνια".

Ο Οβτσάροφ παρουσίασε, επίσης, μια αγκράφα του 3ου-4ου αιώνα, η τεχνική κατασκευής της οποίας, όπως είπε, είναι μοναδική. Το κόσμημα αυτό έχει κυκλική μορφή, είναι από χαλκό, στο κέντρο του υπάρχουν κομμάτια λευκού γυαλιού και 12 μικρά άστρα, που φέρουν 12 ακτίνες έκαστο. Τα στοιχεία αυτά τοποθετήθηκαν πάνω σε ζεστό γυαλί κι έτσι το αποτέλεσμα δίνει την εντύπωση ενός έναστρου ουρανού.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο