Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Μεγάλο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής για τον Οδυσσέα Ελύτη

Μεγάλο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής για τον Οδυσσέα Ελύτη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 16.02.2011 | 17:33
Πρώτη δημοσίευση: 16.02.2011 | 17:33

Φέτος εξάλλου , το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τίμησε τη μνήμη και το έργο του ποιητή κηρύσσοντας το 2011 «Έτος Ελύτη».

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο και δύο βραδιές ποίησης και μουσικής, διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την ποιήτρια και σύντροφο του ποιητή, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του.

Φέτος, εξάλλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τίμησε τη μνήμη και το έργο του ποιητή κηρύσσοντας το 2011 «Έτος Ελύτη».

Το Μέγαρο Μουσικής θα τιμήσει το 2011 τον ποιητή, που σύμφωνα με τους μελετητές του «με όπλα του την ελληνική γλώσσα και το φως, επέτυχε να διαμορφώσει μία οικουμενική λυρική ποίηση, μία ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει τη μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου».

«Αισθανθήκαμε πράγματι όχι μόνο την ανάγκη, το καθήκον και το χρέος, αλλά και την ψυχική διάθεση να οργανώσουμε φέτος αυτό το αφιέρωμα. Στόχος είναι το οικουμενικό και απέραντα ελληνικό έργο του Ελύτη να μας συντροφεύει όλη τη χρονιά αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απέστειλε χαιρετισμό.

«Ο Ελύτης μίλησε για τον αγώνα όλων μας να νικήσουμε τις φθοροποιούς δυνάμεις της ζωής και να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια του εαυτού μας και του κόσμου μας. Για κάθε τι που στην καθημερινή μας πραγματικότητα κάνει τον πολιτισμό μας ουσιαστικό και ιδιαίτερο. Σε κανενός ίσως άλλου Έλληνα δημιουργού το έργο δεν συναντιέται με τόσο καθοριστικό τρόπο το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το ελληνικό με το παγκόσμιο, το ανθρώπινο με το υπεράνθρωπο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του ο υπουργός, μήνυμα που ανέγνωσε ο κ. Μάνος.

Σημειωνόταν, εξάλλου, πως εκτός από το αφιέρωμα του Μεγάρου, ένας δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων έχει ήδη δρομολογηθεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. «Θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει τη σημασία του ποιητή σε μία νέα γενιά Ελλήνων. Είναι ένας τρόπος να πούμε "ευχαριστώ" σ’ έναν άνθρωπο που με το έργο του πλούτισε, σε βαθμό που κι ο ίδιος ίσως δεν θα φανταζόταν, τις ζωές όλων μας», κατέληγε ο υπουργός.

«Το 2011 γεννά μία προσδοκία. Θα θέλαμε το έτος αυτό να είναι χαρακτηρισμένο από τις αξίες του Ελύτη. Να είναι ένα έτος με το ήθος και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με τη σημασία του φωτός στη φυσική και μεταφυσική του διάσταση, με μία συνεχή εναντίωση στην τρέχουσα αντίληψη των πραγμάτων. Ένα έτος που θα προσπαθούμε να επανακτήσουμε την αθωότητά μας. Ένα έτος τελικά υπερηφάνειας», ανέφερε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, σκοπό έχει να προσελκύσει νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, αλλά και να καταδείξει την πορεία του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στον χρόνο και στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, πρόκειται για «μία συνάντηση παλαιότερων και νεότερων μελετητών του Ελύτη, ανθρώπων που έχουν καταθέσει ήδη πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις αλλά και ομοτέχνων του και ανθρώπων που για πρώτη φορά θα μιλήσουν για τον τρόπο πρόσληψης του έργου του Ελύτη και για την επίδραση αυτού του κόσμου του Ελύτη στην τέχνη τους, στη σκέψη τους και στη ζωή τους».

Στο συνέδριο που ανήκει στην πολύθεματική σειρά δραστηριοτήτων Megaron Plus θα συμμετάσχουν προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Paola Maria Minucci, David Connolly, Jeffrey Carson, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Άρης Μπερλής, Δημήτρης Νανόπουλος, Κική Δημουλά, Γιώργος Κουρουπός, Χρόνης Μπότσογλου και Θανάσης Τζαβάρας.

Για την ημέρα της επετείου της γέννησης του ποιητή, στις 2 Νοεμβρίου και την επομένη 3/11, έχει προγραμματισθεί εκδήλωση ποίησης και μουσικής υπό τον τίτλο «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα», με πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Θανάσης Αποστολόπουλος) και την απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

«Βασικός στόχος είναι να υπηρετήσουμε τον λόγο του Ελύτη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ποίησης και μουσικής που, μέσα από τη συνεργασία ποιητικού και πεζού λόγου, μουσικής και εικόνας, παρουσιάζει τις κυρίαρχες όψεις της Ελυτικής ευαισθησίας και έκφρασης: Λυρισμό, αναζήτηση, τόλμη, πνευματικότητα, αισθήσεις και αυθεντικό αίσθημα», ανέφερε για την εκδήλωση «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα» ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο