Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Έκαναν... φτερά 145 αυθεντικές ισλαμικές αρχαιότητες από μουσείο του Καϊρου

Έκαναν... φτερά 145 αυθεντικές ισλαμικές αρχαιότητες από μουσείο του Καϊρου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 05.04.2011 | 17:14
Πρώτη δημοσίευση: 05.04.2011 | 17:14

Περισσότερες από 140 ισλαμικές αρχαιότητες κλάπηκαν από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (AUC), όπου εκτίθενται συνολικά 1.000 αρχαιότητες.

Οι αιγυπτιακές αρχές διεξάγουν έρευνα αλλά και το πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει τη δική του εσωτερική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα δήλωσε η υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας του πανεπιστημίου, Ρεχάμπ Σάαντ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς στο διάστημα 15-17 Μαρτίου κλάπηκαν από το πανεπιστήμιο 145 αυθεντικές ισλαμικές αρχαιότητες και 50 αντίγραφα.

Όλα τα αντικείμενα που φυλάσσονται στο πανεπιστήμιο είχαν βρεθεί σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία πόλη Φοστάτ, που σήμερα αποτελεί τμήμα του Καΐρου.

Κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου, λεηλατήθηκαν πολλοί χώροι όπου φυλάσσονταν αρχαιότητες και η Unesco έκανε έκκληση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.

Μεταξύ άλλων, διαρρήκτες μπήκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και έκλεψαν πολλά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Ορισμένα πάντως εντοπίστηκαν άθικτα, όπως ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα του φαραώ Ακενατόν το οποίο βρέθηκε από ένα παιδί κοντά σε ένα κάδο απορριμμάτων.   Διαδώστε αυτό το άρθρο