Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Παίρνουν μέτρα για την προστασία του πιο διάσημου ναυαγίου!

Παίρνουν μέτρα για την προστασία του πιο διάσημου ναυαγίου!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία ενημέρωση: 18.05.2011 | 12:56
Πρώτη δημοσίευση: 18.05.2011 | 12:56

Ένα από τα περισσότερο φωτογραφημένα θέματα διεθνώς είναι η απόμερη ακτή με το ναυαγισμένο πλοίο στα βορειοδυτικά της Ζακύνθου...

που ένα απίθανο παιγνίδι των καιρικών συνθηκών το έσυρε και το «φύτεψε» στη μέση της μικρής παραλίας με τη χρυσή άμμο.

Συνέβη ένα άγριο χειμωνιάτικο βράδυ, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το κοντραμπατζίδικο πλοίο με τα λαθραία τσιγάρα εγκαταλείφτηκε από το πλήρωμά του στη διάρκεια θαλασσοταραχής. Από τότε η Ζάκυνθος απέκτησε ένα ακόμα διάσημο αξιοθέατο που έχει φωτογραφηθεί από χιλιάδες επαγγελματίες φωτογράφους, μερικοί από τους οποίους βραβεύτηκαν γι αυτό από διεθνείς διαγωνισμούς και περιοδικά.

Σε αυτό το σπάνιο αξιοθέατο της ζωής και της φύσης, που οι ντόπιοι πλέον αποκαλούν «Ναυάγιο», κάθε καλοκαίρι φθάνουν με πλοία από τη θάλασσα χιλιάδες τουρίστες, ενώ εκεί έχουν γυριστεί πολύ γνωστά διαφημιστικά τρέιλερ ακόμα και ταινίες.

Σήμερα όμως η περιοχή κρίνεται από όλους τους τοπικούς φορείς ότι επιβαρύνεται σημαντικά από την μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ το κουφάρι του πλοίου, που "κοσμεί" τη διάσημη παραλία, εμφανίζει σημάδια φθοράς από το χρόνο. Οι τοπικές αρχές μελετούν εδώ και χρόνια το ζήτημα, καθώς θέλουν να συντηρήσουν το πλοίο και να περιορίσουν την επισκεψιμότητα, ώστε να αποφεύγεται και η ρύπανση στην περιοχή.

Τους καυτούς μήνες του καλοκαιρού στην παραλία που μετρά μόλις 300 περίπου μέτρα μήκος, συνωστίζονται χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν εκεί με επαγγελματικά σκάφη, τα αποκαλούμενα ημερόπλοια, τα οποία αφήνουν πίσω τους πολλά ρυπογόνα στοιχεία.

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου κάλεσε τις Λιμενικές αρχές και συζήτησαν τη λήψη μέτρων ώστε να προστατευτεί η περιοχή και να αποφευχθεί η ρύπανση. Πρώτη απόφαση που ελήφθη είναι να αποφεύγεται η πρόσδεση των ημεροπλοίων στις λαμαρίνες του ναυαγισμένου πλοίου, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος εάν για κάποιο λόγο κοπούν οι κάβοι στην πολυσύχναστη παραλία και χτυπήσουν τους ανυποψίαστους τουρίστες.

Tο επόμενο που ζήτησαν οι δημοτικές αρχές από το Λιμεναρχείο είναι η αυστηρή επιτήρηση της περιοχής και ο έλεγχος των ημεροπλοίων που συχνά έχει καταγγελθεί ότι ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμα και αποφασίστηκαν κι άλλες παρεμβάσεις με αποκλειστικό στόχο του να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή του «Ναυαγίου» και να συνεχίσει να αποτελεί σημείο παγκόσμιας πλέον αναφοράς.

Όσοι λοιπόν από φέτος επισκεφθείτε τη Ζάκυνθο να ξέρετε ότι στην περιοχή θα υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας και περισσότερη καθαριότητα από κάθε άλλη φορά.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο