Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

196 συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο επιχείρησης της Europol

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε διεθνή αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία «BOSPHORUS», για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου-αερίου, που κατασκευάζονται στην Τουρκία και διακινούνται στην Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας, συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία.

Η επιχείρηση, στην οποία η ΕΛΑΣ είχε σημαντικά αποτελέσματα, έγινε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της προτεραιότητας EMPACT-FIREARMS της EUROPOL.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε τον Μάϊο του 2016, με πρωτοβουλία της EUROPOL, υπό τον συντονισμό της Ρουμανίας. Εκτός από την Ελλάδα, συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από άλλες εννέα χώρες, που είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, συγκεκριμένα από την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά τα όπλα αξιοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω της δυνατότητας μετατροπής τους σε λειτουργικά πυροβόλα όπλα εκτόξευσης βλημάτων, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις του χαμηλού κόστους αγοράς τους, αλλά και της δυνατότητας χρησιμοποίησής τους για λόγους εκφοβισμού. Σημειώνεται, ότι η κατοχή και εμπορία όπλων κρότου στη χώρα μας εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων, ενώ δεν απαγορεύεται στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο των οργανωμένων και συντονισμένων ερευνών της ΕΛΑΣ, εξακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία 374 Ελλήνων αγοραστών όπλων κρότου, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 275 έρευνες σε κατοικίες και συνελήφθησαν 196 συνολικά άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων 219 όπλα κρότου, από τα οποία τα πέντε είχαν υποστεί μετατροπή σε κανονικά πυροβόλα όπλα, 60 πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων, 8.481 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τέσσερις χειροβομβίδες, 23 γεμιστήρες πυροβόλων όπλων, πέντε διόπτρες πυροβόλων όπλων, πέντε συσκευές εκκένωσης ηλεκτρισμού (taser), 234 αρχαία νομίσματα, διάφορα αρχαία αντικείμενα, επτά7 γραμμάρια ηρωίνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και πέντε καραμέλες κάνναβης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε