Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Aναζητούν τη γιάφκα και τους στόχους από τη μικροκάμερα

Στα πλάνα διάρκειας περίπου 5 λεπτών, που είχαν καταγραφεί στη μικροκάμερα στυλό του Μιχάλη Νικολόπουλου, αναζητούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τη «γιάφκα».

Σε αυτά τα πλάνα καθορίζονται τουλάχιστον δύο σημεία, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τους αστυνομικούς, και εξελίσσεται «σάρωση» προκειμένου να βρουν το επίμαχο σπίτι.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως αυτά τα «γυρίσματα» δεν φαίνεται να αποτελούν προπαρασκευαστικό στάδιο κάποιας ενέργειας ή παρακολούθησης στόχου αλλά κινήσεων και χώρων γύρω από κάποιο οίκημα, ίσως μεγάλης σπουδαιότητας για αυτούς.

Αστυνομικές διαρροές αναφέρουν πως αυτό το υλικό είναι καταγεγραμμένο σε κίνηση από τον χρήστη και περιλαμβάνει κάποια παροδικά πλάνα της Τροχαίας Κηφισιάς, υπάρχουν αρκετά επαναλαμβανόμενα μια στρογγυλής πλατείας, ενός συγκεκριμένου δρόμου που οδηγεί στη Βαρυμπόμπη και ένα… σπίτι με μαντρότοιχο και συγκεκριμένα καλλωπιστικά φυτά έξω από αυτό.

Αστυνομικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στους χώρους αυτών των εικόνων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του σημείου της σύλληψης, διαμένουν τουλάχιστον 8 «στόχοι», μεταξύ των οποίων ένας πολιτικός και δικαστικοί λειτουργοί, εν ενεργεία και πρώην.

Στη Χαλκηδόνα από το κινητό

Στο μεταξύ το «ανύπαρκτο» εύρημα του κινητού τηλεφώνου που είχε στην κατοχή του ο 23χρονος, και συγκεκριμένα η τελευταία του κλήση, οδήγησε τους αστυνομικούς, δύο ώρες μετά τη σύλληψη του, στη μονοκατοικία της οδού Θεμιστοκλέους 18 στη Ν. Χαλκηδόνα. Κάποιοι αξιωματικοί, ίσως για δικούς τους επιχειρησιακούς λόγους, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τον εντοπισμό του ένα 24ωρο αργότερα.

Ήταν βέβαιοι ότι εκεί θα είχε βρει καταφύγιο ο «καλοντυμένος» συνεργός του 23χρονου Μιχάλη Νικολόπουλου που κατάφερε να ξεφύγει από τους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στη Νέα Κηφισιά. Στήθηκε μάλιστα άμεσα ολόκληρη επιχείρηση με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών των ΕΚΑΜ για να εισβάλουν στο σπίτι.

Πίστευαν ότι θα ήταν βαριά οπλισμένος αν τον εντόπιζαν στο εσωτερικό του, αλλά διαψεύστηκαν. Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν βρέθηκε οπλισμός, ήταν σχεδόν κενό, με μικρά τραπέζια και καρέκλες χωρίς κρεβάτια. Οι αστυνομικοί λένε ότι οι καταζητούμενοι το ετοίμαζαν για να μείνουν. Στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προέβησαν σε λεπτομερή έρευνα αναζήτησης αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού από το εσωτερικό του. Η πόρτα της μονοκατοικίας άνοιγε με το κλειδί που βρέθηκε στην κατοχή του 23χρονου Μ.Νικολόπουλου.

Ο «γυμναστής» ενοικιαστής

Από την κατάθεση που έδωσε ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας στη Ν. Χαλκηδόνα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν πως ως ενοικιαστής εμφανίστηκε ο 32χρονος καταζητούμενος Χρήστος Τσάκαλος.

Εμφανίστηκε στον ιδιοκτήτη στα μέσα Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε ως γυμναστής-personal trainer, υπέγραψε συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού για τρία χρόνια και κατέβαλε ενοίκιο για δύο μήνες, δηλώνοντας ότι θα έμενε σε αυτό μαζί με μία φίλη του. Για την ενοικίαση χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία υπαρκτού προσώπου από τη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα Γεώργιος Μπότσογλου του Παναγιώτη και της Φρειδερίκης, γεν. 05-12-1978 στη Θεσσαλονίκη με αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ΑΕ – 165370, που φέρεται να εκδόθηκε στις 23-01-2007 από το Τμήμα Ασφαλείας Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σπίτι αυτό ενοικιάστηκε αμέσως μετά την αποχώρησή τους από άλλο διαμέρισμα στην οδό Κάσου 3 στο Χαλάνδρι, το οποίο είχαν νοικιάσει το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ποιος ήταν ο «καλοντυμένος»;

Από τις περιγραφές των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, αυτοπτών μαρτύρων αλλά και από οπτικό υλικό, τα αρμόδια στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, είναι σχεδόν βέβαια πως ο «καλοντυμένος» με την καμπαρντίνα και τα μακριά μαλλιά σε κοτσίδα, συνεργός του Μιχάλη Νικολόπουλου, που κατάφερε να ξεφύγει ήταν ο 23χρονος καταζητούμενος Νταμιάνο Μπολάνο.

Τα ίχνη του συγκεκριμένου νεαρού, είχαν εντοπιστεί την περασμένη άνοιξη στην Αλβανία, με την Γενική Εισαγγελία της Αλβανικής Δημοκρατίας να αναφέρει σε έγγραφό της με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2010 ότι ο Νταμιάνο Μπολάνο είχε εντοπιστεί στη Χειμάρρα.

Οι ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει από τις αρχές της γειτονικής χώρας να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του 23χρονου για τις πράξεις που διώκεται ποινικά στην Ελλάδα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του όμως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχαν αποτέλεσμα, με τις αστυνομικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιστροφή του στην Αθήνα εκείνο το χρονικό διάστημα.

Μαζί του σε εκείνο το ταξίδι, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ήταν ο Μιχάλης Νικολόπουλος. Τα κίνητρα του ταξιδιού του, σύμφωνα με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς, ήταν η προμήθεια όπλων ή και εκρηκτικών.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2010, αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατέθεσε ότι τρεις ημέρες νωρίτερα ο Νταμιάνο Μπολάνο είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην πόλη της Αυλώνας, όπου είχε πάει για την επισκευή του αυτοκινήτου του. Προκειμένου δε να αποφύγει την εμπλοκή της αστυνομίας, προφανώς λόγω της δίωξης του για τρομοκρατικές πράξεις, πρόσφερε χρήματα στο θύμα του τροχαίου, το οποίο όμως αρνήθηκε να τα λάβει.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν πως από αναλύσεις βίντεο καμερών υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχε σε πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης. Ακόμη έχει ερευνηθεί διεξοδικά αν μεσολαβούσε για τη μεταφορά όπλων από την Αλβανία σε μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς όμως να αποδειχθεί οτιδήποτε σε βάρος του. Οι ίδιοι αξιωματικοί τον θέλουν να έχει στείλει το εκρηκτικό δέμα με αποδέκτη τον Σύλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ όμως ο Μιχάλης Νικολόπουλος εκείνο με αποδέκτη την Άγκελα Μέρκελ, που εξουδετερώθηκε στην καγκελαρία.

Αρνήθηκε να απολογηθεί

Ο Μιχάλης Νικολόπουλος οδηγήθηκε χθες το πρωί στον ειδικό Εφέτη Ανακριτή, αρνήθηκε να απολογηθεί, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Μετά την τυπική απολογία του κρίθηκε προφυλακίστεος. Εκκρεμούσαν δυο εντάλματα για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για την αποστολή 14 παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες στην Αθήνα και ξένους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, με το 2405/10.10.2010 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διατηρεί σε ισχύ το 22/2009 Ένταλμα Σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και το 4/2011 Ένταλμα Σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για συμμετοχή στην τρομοκρατική ενέργεια αποστολής παγιδευμένων δεμάτων σε διπλωματικές αποστολές το Νοέμβριο του 2010, που ανέλαβε με προκήρυξή της η ίδια τρομοκρατική οργάνωση.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε