Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Απαγορεύεται το πάρκινγκ λόγω… τρομοκρατικών επιθέσεων

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι στο μέλλον οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα γίνονται με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή μηχανές

και έτσι έπεσε ήδη η πρόταση για γενικευμένη απαγόρευση της στάθμευσης σε όλα τα δημόσια κτίρια τόσο στις εισόδους οσο και σε όλες τις πλευρές που εφάπτονται με το δρόμο.
Το μέτρο αυτό τέθηκε υπό συζήτηση στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την βομβιστική επίθεση στο “αφύλακτο” Διοικητικό Πρωτοδικείο της οδού Ριανκούρ, όπου καταγράφηκαν τα “ευάλωτα” δημόσια κτίρια του κέντρου της Αθήνας και η ευκολία με την οποία μπορούν να δράσουν οι τρομοκράτες, χρησιμοποιώντας οχήματα ως φορείς των εκρηκτικών μηχανισμών.

Η κρίση … απαγορεύει τη μετακόμιση των κτιρίων

Μια λύση θα ήταν να μετακομίσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, τα υπουργεία και όλοι οι άλλοι πιθανοί στόχοι σε ιδιόκτητα κτίρια εκτός κέντρου τα οποία θα μπορούσαν να φυλάσσονται πιο εύκολα, ωστόσο τα οικονομικά του κράτους ειδικά αυτή την περίοδο το απαγορεύουν. Έτσι μελετάται η απαγόρευση του πάρκινγκ .
Αρχικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε κάποια κυβερνητικά κτίρια και δικαστήρια, χαρακτηρισμένους στόχους, όπως για παράδειγμα τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, το Εφετείο και τα Δικαστήρια Αθήνας και Πειραιά, και αργότερα να επεκταθεί και σε άλλα. Επιπλέον, συζητήθηκε η τοποθέτηση καμερών, μαγνητικών θυρών και μηχανημάτων που εντοπίζουν εκρηκτικές ύλες σε όλα τα δημόσια κτίρια, προς αποφυγή και αποτροπή ενδεχόμενης τρομοκρατικής προσέγγισης ή βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένα δέματα και αλληλογραφία. Στόχος όλων των παραπάνω, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών, να αυξήσουν τον κίνδυνο «λάθους» από την πλευρά των τρομοκρατών καθιστώντας τους πιο «ευάλωτους» κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων ενεργειών τους. Σημειώνεται πως μετά τη δολοφονική έκρηξη του παγιδευμένου δέματος, όπου έχασε τη ζωή του ο υπασπιστής του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Βασιλάκης, οι επικεφαλής του Διοικητικού Πρωτοδικείου είχαν απευθυνθεί στην ΕΛ.ΑΣ ζητώντας συμβουλές για τη λήψη μέτρων. Αξιωματικοί της Αστυνομίας τους είχαν συμβουλεύσει να τοποθετήσουν κάμερες ασφαλείας αλλά και μαγνητικές θύρες για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών, ωστόσο καμία από αυτές δεν υλοποιήθηκε.

“Το είχαν παρκάρει 500 μέτρα από τον στόχο”

Από την πλευρά των αστυνομικών ερευνών των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όλες αυτές τις ημέρες που ακολούθησαν της «εντυπωσιακής» βομβιστικής επίθεσης, γίνεται μια προσπάθεια για τον εντοπισμό και τη συλλογή βίντεο από δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, σε μία ευρεία ακτίνα γύρω από την οδό Ριανκούρ. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν κάποιο υλικό, την περασμένη Παρασκευή, το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να εμπεριέχει κάτι αξιοποιήσιμο, μεσολάβησαν όμως δύο ημέρες που καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστά, οπότε χθες και κυρίως σήμερα, θα προβούν σε ένα νέο «σαφάρι» για τον εντοπισμό βίντεο, που μπορεί να τους βοηθήσουν στις έρευνες. Αναζητούν εικόνες από την κίνηση του συγκεκριμένου μοτοποδηλάτου με «επίμαχα» σημεία τη Λ. Κηφισίας, Υμηττού, Αλεξάνδρας, Τουρκοβούνια, Γαλάτσι και Πλ. Βικτωρίας.
Στο μεταξύ στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να διαπιστωθεί η χημική σύσταση των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της βόμβας. Οι δύο προηγούμενες ήταν αποτυχημένες αφού τα ευρήματα έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση από το νερό και τον αφρό που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε προκληθεί από την έκρηξη. Χθες έκοψαν κάποια μεταλλικά μέρη από το μοτοποδήλατο που χρησιμοποίησαν οι δράστες ως φορέα της βόμβας, προκειμένου να προβούν σε μία τρίτη εξέταση.
Στο μεταξύ, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι δράστες μετά την κλοπή του μοτοποδηλάτου με τη λευκή μεγάλη μπαγκαζιέρα, από την περιοχή του Γαλατσίου, κάτω από το σπίτι του ιδιοκτήτη, εργαζόμενου σε ασφαλιστική εταιρεία, το οδήγησαν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον επικείμενο στόχο τους, «το πολύ 500 μέτρα μακρύτερα» αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Εκτιμούμε ότι το είχαν σταθμεύσει πολύ κοντά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, πιθανόν σε σημείο όπου συνηθίζεται να παρκάρουν μοτοσυκλέτες. Δεν θα ρίσκαραν να το βάλουν σε κάποιο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, ούτε να κάνουν μεγάλη απόσταση διακινδυνεύοντας τυχαίο αστυνομικό έλεγχο ή τυχαία έκρηξη της βόμβας κατά τη μετακίνησή τους» υποστηρίζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Συνεχίζοντας αυτόν τον συλλογισμό αναφέρουν πως οι δράστες πολύ πιθανόν να πήγαν το πρωί της επίθεσης στο σημείο που το είχαν παρκάρει λαμβάνοντας προφυλάξεις, τοποθέτησαν στο κουβούκλιο την βόμβας, στη συνέχεια κάλυψαν την μικρή απόσταση μέχρι τον στόχο και το στάθμευσαν απέναντί του σε νόμιμο σημείο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως στην βομβιστική επίθεση έλαβαν μέρος τουλάχιστον 5 άτομα, οι οποίοι πολύ πιθανόν να είχαν επικοινωνία με ακουστικά ασυρμάτων, ενώ μετά την στάθμευση του μοτοποδηλάτου ίσως να έκαναν μια αναπάντητη κλήση σε συνεργό τους στην Πλ. Βικτωρίας προκειμένου να προβεί στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση της βόμβας.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε