Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Απάτη ύψους μισού δισ. ευρώ μέσω SMS!

Θύματα απάτης μισού δισ. ευρώ έχουν πέσει χιλιάδες Έλληνες που στέλνουν μηνύματα σε αριθμούς που τους υποδεικνύουν ιστοσελίδες του Ίντερνετ και διαφημιστικα banner.

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αφορούν κουίζ για τη μέτρηση του δείκτης εφυίας, εντοπισμό της θέσης ατόμων μέσω του τηλεφώνου τους, διαγωνισμούς φαντάσματα με μεγάλα κέρδη ακόμη και ερωτήματα για το πότε κάποιος θα πεθάνει!

Όποιος χρήστης ανταποκριθεί και πληκτρολογήσει όπως τον αριθμό του κινητού του, αρχίζει να δέχεται καταιγισμό άσχετων SMS, τα οποία χρεώνεται ο ίδιος, με το κόστος να ξεκινά από 0,42 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 2 ευρώ ανά μήνυμα.

Όταν το θύμα απευθυνθεί στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, του δηλώνουν ότι εκείνη δεν φέρουν καμιά ευθύνη και τον παραπέμπουν στο τηλέφωνο της εταιρείας που τον εξαπάτησε. Ο χρήστης που θα μπει στον κόπο να τηλεφωνήσει εκεί, θα ακούσει ηχογραφημενο μήνυμα που τον ενημερώνει ότι κάποιος θα επικοινωνήσει μαζί του σε τρεις ημέρες, πράγμα που δεν γίνεται ποτέ.

Στο μεταξύ οι εταιρείες αυτές – θεωρείται ότι πρόκειται για 150 off shore – θησαυρίζουν κάνοντας τζίρο που ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ. Μετά τις εκατοντάδες καταγγελίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε την εντολή στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής να διερευνήσουν τη υπόθεση στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για απάτη σε βάρος των καταναλωτών.

Η κάθε μία από αυτές τις εταιρείες παρουσιάζει τζίρο της τάξης των 50.000.000 ευρώ, με απόλυτη τυπικότητα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ωστόσο πρόκειται για έσοδα που έχουν προέλθει με απατηλά μέσα.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας φέρεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, η οποία αναμένεται να παραπέμψει την υπόθεση στην κύρια ανάκριση και να ξεκινήσει κύκλος άρσεων απορρήτου για να διαπιστωθεί η μετοχική σύνθεση των συγκεκριμένων εταιρειών και ν’ ασκηθούν οι απαραίτητες ποινικές διώξεις.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε