Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Άρχισε η δίκη για το “Καρούζος- gate” – Ευθύνες στην πρώην σύζυγο του επιρρίπτει ο Γιάννης Καρούζος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η μεγάλη δίκη για την υπόθεση του “Καρούζος – gate” άρχισε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με την κατάθεση της γραμματέως και ταμία του άλλοτε κραταιού κατασκευαστικού ομίλου.

Στη δίκη εμφανίστηκε ο Ιωάννης Καρούζος, εμφανώς καταβεβλημένος και σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ η πρώην σύζυγος του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της.

Για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο έξι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροδιαφυγής, της ηθικής αυτουργίας στη φοροδιαφυγή και της έκδοσης εικονικών τιμολογίων. Εκτός από το ζευγάρι κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πρώην ζευγάρι φέρεται να είχε διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων ώστε να δικαιολογεί τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών.

Η πρώτη μάρτυρας, πρώην υπάλληλος του ομίλου, που κατάθεσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, τόνισε πως ο Γιάννης Καρούζος και η πρώην συζυγός του ασχολούνταν από κοινού με τον Όμιλο, ενώ αναφορικά με τα μεγάλα ποσά τη διοίκηση την ασκούσαν επίσης παράλληλα.

Παράλληλα, μίλησε για τα δυό ακίνητα που πωλήθηκαν στην εταιρία Fantom (συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη), με κατά την κατηγορία πραγματικό τίμημα τα 20 εκατ. ευρώ και εικονικό τα 5 εκατ. ευρώ.
“Ξέρω μόνο για την αγοραπωλησία ό,τι μου είπε η Ρεβ. Σκαφτούρα, ότι δηλαδή πουλήθηκαν και τα δύο ακίνητα, ποιο ήταν το τίμημα και πώς να το μοιράσω. Αν θυμάμαι καλά, μου είπε πολύ αργότερα, μετά την πώληση ποιος είναι ο αγοραστής πίσω από τη Fantom. Έμαθα οτι είναι του Ρέστη, γιατί απλά μου το ανέφερε. Δεν ήταν κάτι που αφορούσε εμένα”.

 

Ευθύνες στην Σκαφτούρα επιρρίπτει ο Καρούζος

 

Από την πλευρά τους, ωστόσο, τόσο ο Γιάννης Καρούζος, όσο και ο συνήγορος υπεράσπισης του, Ιωάννης Παπαδάκης, δεν σταμάτησαν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ρεβέκκα Σκαφτούρα, υποστηρίζοντας πως εκείνη ήταν ο “εγκέφαλος” του Ομίλου στις ερωτήσεις τους προς τη μάρτυρα.

Χαρακτηριστικά, όταν η μάρτυρας ανέφερε ότι “την ενημέρωνα γιατί ηταν υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας” ο Ιω. Καρούζος πρόσθεσε: “εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι. Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρεία”.
Από την πλευρά της η μάρτυρας απάντησε ότι ο Ιω. Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα, ενώ η -τότε- σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα.

Όσο για την κοσμοπολίτικη ζωή, η μάρτυρας κατέθεσε ότι την επιμελείτο η Ρεβ. Σκαφτούρα, ενώ ύστερα από ερώτηση της υπεράσπισης, εξήγησε ότι υπήρχε οικογενειακή σχέση με δικαστικό και με υπουργό, οι οποίοι ήταν οι νονοί των παιδιών τους.

Υπεράσπιση: “Τα κουτιά που στέλνατε σε αυτά και σε άλλα πρόσωπα περιείχαν γλυκά μόνο ή και κάτι άλλο σε διπλούς πάτους;

Πρόεδρος: Δεν ενδιαφέρουν αυτά. Είναι εκτός κατηγορίας…

Υπεράσπιση: Θα έρθουν βιντεάκια. Δεν ήταν μόνο τα γαλακτομπούρεκα στο Εθνικής Άμυνας. Ήταν κι αλλού.

 

Σε άλλο σημειο της μαρτυρικής εξέτασης, ο κατηγορούμενος, προκειμένου να δείξει ότι δεν είχε τον οικονομικό έλεγχο της επιχείρησης, ρώτησε “η έγκριση για χρήματα γινόταν από τη Σκαφτούρα;”

Μάρτυρας: Έπαιρνα έγκριση για ποσά μέχρι 500 ευρώ, αλλιώς την ενημέρωνα.

Καρούζος: Μια φορά πήγα να αγοράσω κάτι στην Κρήτη και τελικά δεν έγινε γιατί δεν επεδόθη η μεγάλη εντολή από την υψηλή κυρία. Έγινε έτσι;

Μάρτυρας: Το θυμάμαι γιατί έγινε μεγάλος χαμός Στα μικρά ποσά λάμβανα εντολή από τη Σκαφτούρα. Στα μεγάλα ποσά που αφορούσαν σε ακινήτα εκατομμυρίων μιλούσα και με εσάς…

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε