Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Δίκη Μαρφίν: Κανένας μάρτυρας δεν έχει αναγνωρίσει τους κατηγορουμένους ως δράστες των επιθέσεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση του δολοφονικού εμπρησμού του υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν τον Μάιο του 2010 με θύματα τρεις υπαλλήλους της τράπεζας και της αντίστοιχης χωρίς νεκρούς στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κάθονται ο 34χρόνος, Θόδωρος Σίψας, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν και ο Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ για αυτήν στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.Κατά τη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσαν ως μάρτυρες ο τότε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ και δύο πελάτες καθώς και οι αστυνομικοί που μετείχαν στις έρευνες. 

“Ένας ψηλός μελαχρινός πέταξε τη μολότοφ στην τράπεζα Μαρφίν”

Έναν ψηλό μελαχρινό και νεαρό άνδρα περιέγραψε πελάτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ ως τον άνθρωπο που πέταξε τη μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν ωστόσο δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους.
“Είδα αναρχικούς που προσπαθούσαν να σπάσουν το παράθυρο της Marfin με κοντάρια. Ένας ή δυο ήταν δεν θυμάμαι. Άκουσα το μπαμ είχαν προσπαθήσει και άλλες φορες να σπάσουν τη τζαμαρία χωρίς αποτελεσμα. Φορούσαν κουκούλες και μαύρα ρούχα.
Ένας ψηλός μελαχροινός πέταξε τη μολοτωφ και οι άλλοι τον τράβηξαν και του είπαν : τι κάνεις ρε μ….” πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελαν να κάψουν τη τράπεζα” περιέγραψε ο μάρτυρας προσθέτοντας πως όταν τον τραβάγανε σηκώθηκε η μπλούζα του και φάνηκε σώμα νέου.
Επιπλέον, ο μάρτυρας εξιστόρησε πως κάποιοι απο τους διαδηλωτες φωνάζανε στους εργαζόμενους της marfin που είχαν βγει στο μπαλκόνι ” να καείτε ρε πούστηδες….”.

Υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ: Φωνάζανε κάψτε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου

Καρέ-καρέ περιέγραψε ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 5ης Μαίου 2010 ενώ ξεκαθάρισε πως δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κατηγορούμενου Παύλου Ανδρεάδη ή Αντρέεβ έναν από τους δράστες της επίθεσης. Προανακριτικά ο μάρτυρας φέρεται να τον αναγνώριζε σε ποσοστό 70% ωστόσο σήμερα ξεκαθάρισε πως προανακριτικά εννοούσε πως μοιάζαν ως σωματότυποι. “Αν κρίνω από αυτό που βλέπω σήμερα ήταν πολύ πιο κοντός” ανέφερε προς τους δικαστές και τους ενόρκους.
Ο μάρτυρας αφού τόνισε πως άκουσε κάποιον να φωνάζει : “Κάψτε το μαγαζί του Τσοχατζόπουλου!”, περιέγραψε πως: “¨Γύρω στις 2 την ώρα της πορείας σταμάτησε μια ομάδα – οργανωμένη μου φάνηκε- φορούσαν όλοι τζόκει. Φάνηκε ότι κάποιος εδωσε εντολή και δυο άτομα κινήθηκαν προς την πλευρα της τράπεζας. Η Marfin δεν μπορούσε να έχει ρολα ήταν νεολλασσικο το κτίριο οι άνθρωποι ήταν απροστατεύτοι. Έριξαν μέσα ένα ογκώδες αντικείμενο. Μόλις το είδα είπα:” πω πω θα τους κάψουν σαν ποντίκια”. Σε δευτερολπτα έγινε μετά η επίθεση σε μας. Κάποιος έσπασε τη βιτρίνα με σφυρι….αυτοί δεν εθχαν καμία σχέση με την ομάδα της Μarfin. Αυτοί που επιτεθηκαν σε μας εμφανίστηκαν απο το πεζοδρόμιο. Έριξαν δυο μολοτοφ πήραμε αμέσως τους πυροσβεστήρες. Τότε εμφανίζεται και τον 4ο άτομο και απευθυνόμενο προς εμένα είπε θα σε κάψω. Ότι μπορέσαμε να καταλάβουμε γιατί φορούσε μάσκα”.
Εν συνεχεία εξετάστηκε από το Δικαστήριο φίλος του υπεύθυνου του βιβλιοπωλείου ο οποίος περιγράψε τόσο οι δράστες του εμπρησμού της τράπεζας όσο και του βιβλιοπωλείου είχαν καλύμμένα πρόσωπα και περιέγραψε όπως και πολλοί άλλοι μάρτυρες πως είδε μια ξανθιά γυναίκα με κοτσίδα αλλά και έναν ψηλό με γιακά, έναν με φανταχτερά ρούχα και ένα εύσωμο να κατευθύνοται πως την τράπεζα.
Επίσης, περιεγραψε τη συγκλονιστική του συνομιλία με έναν από τους δράστες ο οποίος- όπως ανέφερε-φορούσε μάσκα και η φωνή του ήταν αλλοιωμένη. “Του είπα δύο φορές να να μην πετάξει τη μολότοφ και αυτός με κατέβρεψε με το εύφλεκτο υλικό της βενζίνης!” ανέφερε ο μάρτυρας.

Καταθέσεις αστυνομικών που μετείχαν στις έρευνες: Κανείς δεν αναγνωρίζει τους κατηγορούμενους

Ο πρώτος αστυνομικός που εξετάστηκε διενήργησε την έρευνα στο σπίτι του κατηγορουμένου Θ. Σίψα, ωστόσο, η υπέρασπιση του σχολίασε έντονα το γεγονός πως ο μάρτυρας είχε καταθέσει αριθμό τηλεφώνου του κατηγορουμένου που είχε πάψει να το χρησιμοποιεί τρία χρόνια. “Η αστυνομία έχει δεξαμενή υπόπτων, παραβιάζοντας όλα τα δικαιώματα των πολιτών. Παρακολουθούασν τον Σίψα για τους δικούς τους λόγους. Έναν άνθρωπο που δεν έχει απασχολήσει ποτέ. Δεν υπάρχει νόμομος τρόπος να έχει η αστυνομία στα χέρια της τον αριθμό του τηλεφώνου παρά μόνο από παράνομη συλλογή στοιχείων” ανέφερε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Δεύτερος αστυνομικός που εξετάστηκε σήμερα, ενώ προανακριτικά είχε καταθέσει πως ο εμπρηστής της Μαρφίν προσομοιάζει στον Θ. Σίψα σήμερα απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να τον ταυτοποιήσει ως το άτομο που πετάει τη μολότοφ στην τραπεζα Μαρφίν, ενώ, πως κατά τη διάρκεια επεισοδίων έχει τύχει οι δράστες να αλλάζουν ρούχα : “Έχει τύχει ενώ τη μία στιγμή τον βλέπουμε με κάποια ρούχα μετά να τον δούμε με άλλα”.
Ο τρίτος αστυνομικός που εξετάστηκε σήμερα ανέλαβε να εξακριβώσει τα πρόσωπα που αναφέρονταν σε ανώνυμη επιστολή που στάλθηκε στην αστυνομία για τον εμπρησμό της Μαρφίν και μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο Θ. Σίψας. Όπως ανέφερε διαπίστωσε πως ο κατηγορούμενος είχε δύο προσαγωγές μία το 1997 και μία μετά τα τραγικά συμβάντα της 5ης Μαίου.
Υπερασπιση: Γιατι δεν εγινε ερευνα σε αυτη την τοσο σημαντική ανωνυμη επιστολή; Ειναι ενα σκετο χαρτι μεσα στη δικογραφια. πχ να γινει ελεγχος για DNA, αποτυπωματα.
Αστυνομικός Δεν το ξέρω.
Υπερασπιση: Είναι δυνατόν να μην έχουν ελεγχθεί όλα αυτά;
Αστυνομικός : Δεν ξέρω.
Υπεράσπιση: Κάποιοι ήθελαν να στοχοποιήσουν αυτόν τον άνθρωπο με ανωνυμη επιστολή. Επειδη ειναι αναρχικός. Είναι γνωστός, εχει προσαχθεί, άρα βάζουμε τα στοιχεία από παλιές προσαγωγές και ανακαλυπτουμε ενόχους. Κοροιδεύουν τις οικογένειες των θυμάτων, ειναι θλιβερό.

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε