Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δίκη Χρυσής Αυγής – Φίλος Παύλου Φύσσα: Είχαν εντολή από τον Λαγό να μας επιτεθούν

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

– Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση τρελών που θέλει να δολοφονεί κόσμο είπε ο φίλος του Παύλου Φύσσα που καταθέτει στη δίκη
– Η γυναίκα του Πατέλη και η σύζυγος του Γιάννη Άγγου μαζί με έναν κοντοκουρεμένο ήταν στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά
– “Εγκλώβισαν τον Παύλο – Δέχτηκε τρία χτυπήματα” είπε
– Αδερφή Παύλου Φύσσα: Δεν μπορώ να καταθέσω – Είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση

Με την κατάθεση ιατρικής γνωμάτευσης με την οποία ενημερώνεται το δικαστήριο πως η αδερφή του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη, δεν μπορεί να καταθέσει λόγω οργανικών διαταραχών καθώς βρίσκεται σε περίοδο λοχείας ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Είχε διακοπεί την περασμένη Τρίτη (06.10.2015) όταν η αδερφή του δολοφονημένου μουσικού κατέρρευσε λίγα λεπτά αφού ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα.

Click4more: Αδερφή Παύλου Φύσσα: Δεν μπορώ να καταθέσω – Είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση

Με επιστολή της, την οποία κατέθεσαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα, η Ειρήνη Φύσσα ενημερώνει το δικαστήριο πως η ψυχολογική της κατάσταση δεν είναι καλή και αδυνατεί να καταθέσει. Έτσι, η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του Παύλου Σεϊρλή, φίλου του Παύλου Φύσσα, ανθρώπου που ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ στην καφετέρια Κοράλλι. Όπως είπε, υπήρχε εντολή να ξεκινήσει η επίθεση από εκείνους. Μια εντολή την οποία έδωσε ο Γιάννης Λαγός, ο «άνωθεν του Πατέλη που είναι πυρηνάρχης».

Ο φίλος του Παύλου Φύσσα κατέθεσε πως είδε στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου Γιώργου Ρουπακιά, λίγα λεπτά πριν εκείνος δολοφονήσει τον Φύσσα, τις συζύγους δύο εκ των κατηγορουμένων, κατηγορούμενες και οι ίδιες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως κατέθεσε, αφού η παρέα βγήκε από την καφετέρια Κοράλλι πεζή, τους πλησίασε ο Ρουπακιάς με το αυτοκίνητό του για να ρωτήσει ποια είναι η Κεφαλληνίας. Σύμφωνα με τον μάρτυρα «ο Παύλος του απάντησε: εδώ είσαι φίλε, αυτή είναι. Ο Ρουπακιάς έφυγε με ταχύτητα». Ο κ. Σεϊρλής κατέθεσε πως, από τις φωτογραφίες που του έδειξαν στην Ασφάλεια, αναγνώρισε πως ήταν η Θεώνη Σκαρπέλη, σύζυγος του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη και η Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, σύζυγος του Ιωάννη Άγγου που βρισκόταν στο Κοράλλι και φέρεται να κινητοποίησε το τάγμα εφόδου.

Ο φίλος του Παύλου Φύσσα κατέθεσε στο δικαστήριο όσα συνέβησαν από τη στιγμή που ο ίδιος και η παρέα του έφυγαν από την καφετέρια και αποφάσισαν να περπατήσουν, καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους γιατί στο σημείο που τα είχαν σταθμεύσει είχε μαζευτεί ομάδα Χρυσαυγιτών. Όπως είπε, η ομάδα των μαυροντυμένων που κρατούσαν ρόπαλα ή καδρόνια, όπως ανέφερε, τους κυνήγησε και κάποια στιγμή εγκλώβισε-απομόνωσε τον Παύλο Φύσσα και λίγο πιο πέρα έναν ακόμη φίλο τους. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως και ο ίδιος δέχτηκε χτύπημα από τον κατηγορούμενο Αναστάσιο-Μάριο Αναδιώτη.

Περιέγραψε ότι ο ίδιος και άλλα τρία άτομα από την παρέα, τρέχοντας, βρέθηκαν σε μια πιλοτή για να κρυφτούν, κοντά στην Τσαλδάρη όπου είχε εγκλωβιστεί ο Παύλος. «Εγώ, από εκεί που βρισκόμουν, είδα μέχρι του σημείου που μπήκε ανάποδα στον δρόμο το ασημί αυτοκίνητο του Ρουπακιά και είδα ν’ ανοίγει η πόρτα του οδηγού, ακριβώς στο ύψος που γινόταν η επίθεση στον Παύλο. Δεν είδα να τον μαχαιρώνει. Δεν είχα οπτική».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα ελάχιστα λεπτά μετά εμφανίστηκε ομάδα ανδρών της ΔΙΑΣ. Οι αστυνομικοί τούς έβγαλαν από την πιλοτή, τους πέρασαν χειροπέδες και τους οδήγησαν στο τμήμα. «Όταν φτάσαμε στο τμήμα τούς είπαμε να μη μας βάλουν στον ίδιο χώρο με άτομα της άλλης ομάδας. Αυτοί μας έβαλαν μαζί με έναν κύριο. Στην πορεία μάθαμε πως ήταν ο δράστης. Αυτός καθόταν εκεί με το κινητό και έστελνε και έπαιρνε μηνύματα. Σε συνομιλία που είχα μαζί του, μου είπε ότι ήταν περαστικός από το σημείο και ότι δεν ξέρει γιατί τον πιάσανε. Όταν όμως άκουσε να λέμε ότι ο Παύλος σκοτώθηκε χτύπησε την πόρτα και ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον πάρουν από εκεί».

Ο Παύλος Σεϊρλής είπε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε ο Φύσσας είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή ή με κάποιον άλλο. Και για τον εαυτό του όμως ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε ασχοληθεί ποτέ μαζί τους. Όταν ρωτήθηκε “τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή;”, ο μάρτυρας απάντησε: «Είναι απόγονοι των Ναζί. Το λέω και προκύπτει από τους συμβολισμούς τους, τους χαιρετισμούς τους. Όλα πάνε βάσει διαταγών και εντολών. Στον τύπο το έχουν εκφράσει ότι είναι απόγονοι τους και σπορά τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει η Χρυσή Αυγή και γίνονται επιθέσεις αλλά δεν είχα κάτσει να μπω σε μια διαδικασία να ψάξω τι πρεσβεύουν. Το συμπέρασμα μου είναι ότι είναι μια οργάνωση τρελών που θέλουν να δολοφονούν ανθρώπους με αντίθετες απόψεις από αυτούς. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, ούτε αν είσαι Έλληνας. Αν δεν είσαι μαζί τους είσαι εχθρός τους». Είπε επίσης: «η οργάνωσή τους απ’ ότι κατάλαβα κινείται όπως ο στρατός: δέχονται εντολές, δεν κάνουν κάτι αν δεν πάρουν εντολή, κινούνται ομαδικά και φροντίζουν πάντα να υπερτερούν αριθμητικά και πάντα οπλισμένοι».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην άποψη που έχει σχηματίσει μελετώντας τα στοιχεία της υπόθεσης. Όπως τόνισε, σίγουρα υπήρξε εντολή του Γιάννη Λαγού για την επίθεση και τη δολοφονία. «Είναι ο άνωθεν του Πατέλη. Ο Πατέλης έχει πάρει εντολή από τον Λαγό για να ξεκινήσει την επίθεση σε μας. Θεωρώ ότι ήταν όλο προσχεδιασμένο… Όταν πας με οπλισμό σε έναν χώρο, σίγουρα δεν πας να χαϊδέψεις αυτιά, πας να κάνεις κακό».

Σημεία της κατάθεσης

«Προσωπικά δεν είχαμε καμιά σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή. Δεν ήμασταν άτομα που θέλαμε να εμπλακούμε σε τέτοια πράγματα. Σίγουρα τα μηνύματα που περνάμε στα κομμάτια μας είναι κοινωνικά. Αν κάποιοι ενοχλούνται αυτό δεν το ξέρω. Δεν μας είχε μεταφέρει ο Παύλος ότι δεχόταν επίθεση», τόνισε ο μάρτυρας.

Είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια ομάδα Χρυσαυγιτών;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω αυτό, δεν μου είχε πει κάτι τέτοιο

Τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή;
Μάρτυρας: Είναι απόγονοι των Ναζί. Το λέω και προκύπτει από τους συμβολισμούς τους, τους χαιρετισμούς τους. Όλα πάνε βάσει διαταγών και εντολών. Στον τύπο το έχουν εκφράσει ότι είναι απόγονοι τους και σπορά τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει η Χρυσή Αυγή και γίνονται επιθέσεις αλλά δεν είχα κάτσει να μπω σε μια διαδικασία να ψάξω τι πρεσβεύουν. Το συμπέρασμα μου είναι ότι είναι μια οργάνωση τρελών που θέλουν να δολοφονούν ανθρώπους με αντίθετες απόψεις από αυτούς. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, ούτε αν είσαι Έλληνας. Αν δεν είσαι μαζί τους είσαι εχθρός τους.

Τι ξέρετε για την οργάνωση;
Μάρτυρας: Κινείται όπως ο στρατός. Εκτελούν εντολές. Χωρίς εντολές δεν κάνουν τίποτα. Κανείς δεν κάνει ατομικές επιθέσεις, κάνουν μόνο οργανωμένες επιθέσεις. Δεν κινούνται χωρίς άνωθεν εντολές. Έχω μάθει για τα τάγματα εφόδου.

Τι είναι το τάγμα εφόδου;
Μάρτυρας: Είναι μια ομάδα που επιτίθεται και σκοπός της είναι να αποδυναμώσει τον οποιονδήποτε. Οργανώνονται τοπικά σε κάθε περιοχή. Περαιτέρω δεν γνωρίζω. Από αυτά που είδα μετά τον θάνατο του Παύλου είναι ότι είναι δολοφόνοι. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τον θάνατο του Παύλου. Δεν κινούνται χωρίς εντολές, όλα είναι αλυσίδα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάθατε πως έγινε;
Μάρτυρας: Μέσω μηνυμάτων ενημερώθηκαν από τον Πατέλη να είναι στην τοπική. Το έστειλε σε διάφορα κινητά ατόμων. Έλεγε το μήνυμα να είναι όλοι σε δεκαπέντε λεπτά στα γραφεία. Μετά από εκεί δεν γνωρίζω τι επακολούθησε. Σίγουρα καταλαβαίνω πως οπλίστηκαν και ήρθαν για να είναι έτοιμοι για όλα. Η παρουσία των τεσσάρων που ήταν στο χώρο της καφετέριας, βάσει των όσων έχουμε δει, είναι ότι τους οργάνωσαν. Έστειλαν μήνυμα και επικοινώνησαν. Εμείς δεν ήρθαμε σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους μπήκαμε μέσα για να δούμε τον αγώνα.

Μάθατε αν υπήρχε εντολή και από ποιον;
Μάρτυρας: Από τον Λαγό. Δεν γνωρίζω ποια είναι η σχέση, ξέρω ότι είναι ο άνωθεν του Πατέλη που είναι πυρηνάρχης.

Γνωρίζετε την έννοια του πυρηνάρχη;
Μάρτυρας: όχι

Είχε εξουσία;
Μάρτυρας: Για να έχει από κάτω του πενήντα άτομα σίγουρα ναι έχει εξουσία.

Σχέση Πατέλη – Λαγού;
Μάρτυρας: Φαίνεται πως υπάρχει εντολή για να ξεκινήσει επίθεση σε εμάς.

Γνωρίζετε άλλες ενέργειες από ομάδες Χρυσαυγιτών;
Μάρτυρας: Για τους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ που είχαν τραυματίες. Σίγουρα η επίθεση και στο ΠΑΜΕ ήταν όχι μόνο να τραυματίσουν. Έχω ακούσει και για τη δολοφονία μετανάστη σε πολύ κοντινή απόσταση.

Μετά τη δολοφονία μάθατε αν συνεχίζουν τις επιθέσεις;
Μάρτυρας: Δεν έχω μάθει κάτι.

Λέτε ότι με τον Παύλο δεν υπήρχε αντιπαράθεση στο παρελθόν;
Μάρτυρας: Σίγουρα δεν υπήρχε κάποια αντιπαράθεση. Δεν υπήρξε στην κουβέντα μας κάτι τέτοιο. Ούτε απειλές ούτε τσακωμούς με τον χώρο της Χρυσής Αυγής. Ο Παύλος δεν είχε αντιπαράθεση με κανέναν.

Συνήγορος της οικογένειας Φύσσα: Γιατί μόνο στον Παύλο;
Μάρτυρας: Γιατί ο Παύλος ήταν το άτομο που είχε εγκλωβιστεί.

Συνήγορος: Γιατί δεν μαχαιρώθηκε ο Μελαχρινόπουλος και μαχαιρώθηκε ο Παύλος;
Συνήγορος: Μήπως ενοχλούσε κάτι στη συμπεριφορά του Παύλου;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.

Συνήγορος: Πως εγκλωβίστηκαν;
Μάρτυρας: Τους περικύκλωσαν. Σίγουρα όταν σε χτυπάνε πλευρικά… Εγκλωβίστηκαν.

Ποιος κρατούσε το μαχαίρι;
Μάρτυρας: Έμαθα ότι το κρατούσε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Είδατε άλλον να κρατάει μαχαίρι;;
Μάρτυρας: Όχι. Μόνο τα άλλα όπλα.

Συνήγορος: Το μαχαίρι σε ποιον κατευθύνθηκε;
Μάρτυρας: Προς τον Παύλο. Δέχθηκε τρία χτυπήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε